SENKE NAD BALKANOM

Miloš Biković za "Avaz": Kako je biti Tito?

Čovjek čiji je identitet obavijen tajnama i intrigama isto koliko i historija na Balkanu u 20. vijeku

Piše: N. Ajnadžić /Avaz.ba

23.11.2019

Biković: Imam slobodu da se poigravam s junakom. Arhiv

Koliko serija „Senke nad BalkanomDragana Bjelogrlića privlači pažnju javnosti, dovoljno govori činjenica o brujanju medija iz regiona o scenama od kako se nedavno počela emitirati druga sezona.

Žanr i stil

A i ne čudi, kad je legendarni Bjela okupio ekipu sastavljenu od nekih od najboljih glmaca sa ovih prostora, među kojima su oni starijeg kova poput Srđana Todorovića, Voje Brajovića, Nikole Đurička... potpomognuti mladim snagama kao što su Andrija Kuzmanović, Nenad Jezdić, Marija Bergam... U seriji, čija je radnja smještena između dva svjetska rata, bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti i Josip Broz Tito. Čini se da će fanovi „Senki“ to i dočekati.

Tito će se pojaviti u drugoj sezoni, a utjelovit će ga Miloš Biković, glumac koji važi za jednog od trenutno najtraženijih u državama bivše Jugoslavije. 

Biković je prvobitne špekulacije odmah potvrdio objavom na Instagramu gdje je napisao:

- Josip Broz Tito... čovjek čiji je identitet obavijen tajnama i intrigama isto koliko i historija na Balkanu u 20-om vijeku. Nad historijom i nad njegovim identitetom kao da su se nadvile senke.

Osim na društvenim mrežama, Biković se nije oglašavao u medijima. Ipak, rado je govorio za “Dnevni avaz” iako je krenuo na put. 

- Moja saradnja s Draganom Bjelogrlićem jeste osnovni razlog mog pojavljivanja u „Senkama nad Balkanom“. Mi se sada već znamo, pa ima sigurno deset godina. Odavno smo pričali o tome da bih ja mogao da budem dio tog projekta. Obojica smo to htjeli, ali tek sada sklopile su se neke kockice – ističe Biković.

Kaže da će igrati onog Tita kakav je bio prije nego što je postao onakav kakvog ga većina pamti.

- U tom smislu imam malo veću slobodu, a i žanr ove serije i njen stil mi daje tu vrstu slobode da mogu malo s tim junakom da se poigravam. Meni zapravo tek sad predstoji rad na toj ulozi zato što, ako sve bude kako treba, ona će tek u trećoj sezoni dobiti svoj puni obim i sjaj. Mislim da odgovor na pitanje kako je biti u Titovoj koži treba sačekati sljedeću sezonu – govori nam Biković smiješeći se.

Ne poriče da mu ova uloga predstavlja izazov.

Biković kao mladi Tito. Instagram

Velika slova

- Ali, sa druge strane, ono što je sigurno je da neću Josipa Broza tumačiti onako kako ga svi pamte. Trudit ću se da mu dam neku maksimalno drugačiju viziju junaka. Posebno što ga predstavljam onakvim kakav je bio prije nego što ga je historija počela da ga velikim slovima bilježi – zaključuje Biković.

Nastavak "Južnog vetra"

U razgovoru s Bikovićem nemoguće je bilo ne spomenuti i snimanje nastavka filma „Južni vetar“ koji je zaludio Evropu, ali i druge dijelove svijeta.

- Seriju „Južni vetar“, nastavak prvog dijela, očekujemo u februaru. Gledao sam materijal i izuzetno sam ponosan. Mislim da će ovaj nastavak biti dostojan prvog dijela, a možda i bolji – kaže Biković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.