BOSANSKE VLADARICE VISOKE MODE Djevojke iz BiH uspjele u strogim modnim centrima

Iza kulisa: Na ulici neprimjetne, pod reflektorima dive

Težak posao, koji se mora voljeti - ističe Čerkez

Piše: Adi HODŽIĆ

Trnovit put do svjetskih pisti

Foto: Arhiv


Živimo u svijetu kada se skoro svaka atraktivnija djevojka predstavlja kao manekenka. Zbog takve pojave danas predrasude o poslu modela mogu se čuti na svakom koraku. Samoprozvane manekenke obično viđamo na stranama žute štampe, šalju fotografije u javnost, gostuju u TV emisijama a sve kako bi se održale u javnom životu.

Dubok trag

Dok „high fashion“ model predstavlja ozbiljan posao, gdje nije sam model bitan već odjeća koju model prezentira, i to najčešće u metropolama kakve su Njujork, Pariz i Milano. Te djevojke nemaju vremena za razuzdane partije niti vuku za rukav modne urednike kako bi se negdje pojavile.

One su muze i tako se i ponašaju. Da bi postali „high fashion“ model itekako se moraju zadovoljiti strogi kriteriji industrije, a to su visina od minimalnih 176 centimetara do savršenog i prirodnog izgleda. Takve djevojke su na ulicama obično neprimjetne, najčešće u tenisicama i bez šminke ali pod reflektorima se pretvaraju u moćne vladarice modnih pista.

Donosimo priču o trnovitom putu do svjetskih modnih pista trenutno najznačajnih bh. modnih ikona kojima je prebivalište u BiH, dok je svakako i ogroman broj onih koje su rođene u inostranstvu, a vuku korijene iz naše zemlje.

Amra Čerkezović iz Živinica može se vidjeti skoro svakodnevno na Fashion TV- u kako šeta pistama modnih metropola noseći revije najznačajnijih dizajnera današnjice. U svega nekoliko godina ostavila je dubok trag te pokazala kako se ponaša i ophodi pravi model.

- Imate mali milion modnih agencija koje šalju svoje manekenke. Naprimjer, moja agencija ima deset djevojaka koje su samo s Balkana. Nekada na kastinzima budu liste za potpisivanje, ti dođeš i vidiš da si 300. po redu, pa se zapitaš šta uopće tu radiš. Ali, sve zavisi više od toga kako se ponašaš nego kako izgledaš. Ako si zadovoljan sobom, to se vidi. Ima cura koje su savršene, savršeno hodaju i izgledaju, ali nemaju to nešto u sebi - rekla je svojevremeno Čerkezović.

  • Amra Čerkezović: Jedna od najuspješnijih modela u BiH

    Amra Čerkezović: Jedna od najuspješnijih modela u BiH

    Foto: Arhiv


Više o temi Tijana Nikolić

NA VRH

Podijeli članak na