INTERVJU

Ana Bekuta za "Avaz": Sarajevski rokenrol i ja smo vršnjaci

Saša Popović vodi računa o pravilima

Ana Bekuta. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

7.2.2020

Polako, ali sigurno se zakuhava aktuelna sezona muzičkog šoua „Zvezde Granda“. Takmičari se bore za opstanak i prolazak u naredne krugove, zajedno sa svojim mentorima i članovima žirija, među kojima je i jedna od najpopularnijih pjevačica na ovim prostorima Ana Bekuta (61).

Nova ideja

U razgovoru za „Dnevni avaz“ Bekuta nam je govorila o takmičarima, šta im savjetuje, gdje griješe, ali i o Sarajevu i privatnom životu.

- Ima takmičara koji su mi zapali za uho, ali će se to iskristalisati iz kruga u krug. Dosta toga se već zna, ko je za dalji prolaz, ko treba još da uči, vježba... U četvrtom ili petom krugu bit će izvjesno ko ide u finale – kaže Bekuta.

Dodaje da joj nisu zapali za oko samo njeni takmičari, već i njenih kolega.

- Vidi se da su ti mladi ljudi spremni, da se bore, požrtvovani su i daju sve od sebe na sceni. Kao svake godine, nadam se da ćemo uspjeti da izaberemo 20 najboljih u finalu. A od toga će publika, kojoj uvijek to prepuštamo, birati „Zvezdu Granda“ – govori nam Bekuta.

Ističe da joj njena uloga, odnosno to što je član žirija, ne može dosaditi.

- Prije svega, volim svoj posao. To je isto kao da me pitate je li mi dosadilo da pjevam. Ovaj rad s mladim ljudima me još više ispunjava. Volim rad s njima, pokušavam da im prenesem svoje znanje i zaista uživam u tome. A mislim da i moje kolege uživaju. Zaista svi dajemo sve od sebe. A sada je samo na njima koliko će oni usvojiti naše savjete. Pravila se iz godine u godinu mijenjaju. Saša Popović vodi računa o tome. On je alfa i omega ovog takmičenja. Uvijek uspjeva da pronađe novu ideju i sprovede je u djelo. Tako ove godine imamo gostujuće članove žirija i mentore. Znaju i oni da ima dobrih kandidata – smatra pjevačica.

Na pitanje kakve savjete kandidati traže od nje, Bekuta kroz smijeh odgovara:

- Tu je problem malo. Kada me neko nešto pita onda znam da je taj mladi čovjek preko puta mene vrlo zainteresiran za ovaj posao. Rijetki su oni koji pitaju, a i kada pitaju, to je uglavnom mogu li neku pjesmu otpjevati. Uopće ne pitaju način kako da je otpjevaju, već misle da im to leži i onda se obično ispostavi da to nije to. Rijetki su oni koji umiju sebi da odaberu pjesmu. Ispostavi se da to nema veze s njihovim mogućnostima jer često izaberu preteške pjesme kojima nisu dorasli.

Bekuta je u januaru nastupala u Sarajevu i kaže nam da joj je bilo izvanredno.

- Divno smo se družili, publika i ja, kao i svaki put kada dođem u Sarajevo. I ovog puta je bilo fantastično, veselo, svi raspoloženi, zadovoljni otišli svojim kućama. To je ono što je najvažnije. Razmijenili smo toliko ljubavi – kazala je Bekuta.

Bekuta sa ostalim članovima žirija. Instagram

Jedno vrijeme

Na našu konstataciju da je glavni grad BiH nekada bio centar rokenrola pjevačica nam kaže:

- Raspala nam se država, sve nam se raspalo tih 90-tih godina, tako i rokenrol više nije što je bio. Mislim da ga nema nigdje više, pa ni u Sarajevu. To je bilo jedno vrijeme od kojeg živimo i danas. Mogla bih reći da sam blizu godinama rokenrola koji je nastajao i svirao u Sarajevu.

Sa obzirom na to da Bekuta i danas važi za jednu od najvećih muzičkih zvijezda na ovim prostorima, ona ističe da se ipak odmara kao svaka žena.

- Tako što čitam, kuham... Ne spremam kuću, to ne volim da radim, ali volim da njegujem svoje cvijeće koje imam i na terasi i u sobi. Uživam u tome. I treniram. Kao i svaka normalna žena na ovim prostorima uopće, trudim se da u svemu pronađem neku ljepotu i uživam – zaključuje Bekuta.

Bekuta: Nije mi dosadilo biti član žirija „Zvezda Granda“. Arhiv

Kandidati me slušaju

- Takmičari slušaju, to moram da kažem. Shvataju sami da neku pjesmu ne mogu izvesti te da neće proći u naredni krug ako budu to pjevali, pa se zajednički dogovaramo, pjevamo kako to treba. Neki od njih nastave po starom, a neki usvoje ono što im se kaže. Tako to biva – kaže Bekuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.