INTERVJU

Haris Pašović: Zašto neću izaći na proteste

Katolike i Hrvate niko ne treba da proglašava ustašama, ali moramo napraviti i odmak od onih koji pokušavaju rehabilitirati ustaštvo

Haris Pašović. Arhiva

Piše: Larisa Sarajlić-Ramović/Avaz.ba

15.5.2020

S bh. teatarskim rediteljem i komentatorom naše stvarnosti Harisom Pašovićem razgovarali smo na početku pandemije koronavirusa. Sada, kad se život lagano vraća u normalu, ponovo zovemo Pašovića.

- Nama normala znači Blajburg, korona, respiratori - kroz smijeh nam je rekao i tako naznačio teme intervjua.



Vile nas pronosale

 Kako gledate na posljednja dva mjeseca? 

- Bio je zabrinjavajuće. Najvažnije je da smo zdravi i drago mi je da smo uspjeli da u zemlji ne bude katastrofe. Za to su, prije svega, zaslužni građani. Većina nas se disciplinirano ponašala. Sačuvali smo se jer smo shvatili da je zdravstveni sistem u našoj zemlji vrlo loš. Ne kažem da su doktori loši. Zato je naš prvi zadatak da se napravi reforma zdravstvenog sistema. Ovo su nas, što se kaže, „vile pronosale“.

 Zabrinuti ste zbog vijesti koje ukazuju na malverzacije tokom pandemije?

- Imamo aferu „Respiratori“, ali, vidim, ima i drugih koje su najmanju ruku sumnjive, a što je otkrio i izvještaj Federalne uprave civilne zaštite. Otkriveno je da se tokom krize trošilo netransparentno. A onda na sve to je došao udarac sa služenjem mise za Blajburg u gradu koji je pretrpio strašne žrtve od ustaških zločina.

 I Vi ste reagirali…

- Ovaj grad, ova zemlja treba da tretira sve ljude jednako. No, u ovoj situaciji, koja je uzemiravajuća, svi treba da poklonimo ekstra pažnju i katolicima i Hrvatima zato što njih niko ne treba da proglašava ustašama u ovoj zemlji. Ali moramo napraviti odmak od onih koji pokušavaju na ovaj ili onaj način da rehabilitiraju ustaštvo. 

 Inicijator ste akcije „Neće proći“, a onda ste nakon nekoliko dana objavili da nećete izaći na ulicu na proteste koji se najavljuju.

- Mi nemamo protiv čega protestirati, mi možemo samo izraziti žaljenje za žrtvama. Ne može se fašizam riješiti u jedno poslijepodne tako što će se okupiti neki ljudi i reći: „Mi to nećemo.“


Sve godine

Očekujete li da će odgovorni iz afere „Respiratori“ biti izvedeni pred lice pravde? 

- Tužilaštvo BiH je imalo dosta i dobrih i loših poteza. Razne krize možda su zamaglile ono što je Tužilaštvo dobro uradilo. Vjerujem u Tužilaštvo i sudski sistem u BiH. Vjerujem da će Tužilaštvo do kraja uraditi svoj posao i da će svako ko je prekršio zakon u ovoj aferi biti sankcioniran. 



Kultura ne može preživjeti online

- Hiljade porodice zavise od toga šta se dešava u kulturi. Pod svim ovim prioritetima i šokovima koje preživljavamo kultura je potisnuta. Mi ne možemo preživjeti online - ističe Pašović.

Dodaje  da ne bi bio u ovoj zemlji da ne vjeruje u nju. 

- Ne mislim da bacim u smeće sve ove godine - od opkoljenog Sarajeva do danas -  kaže Pašović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.