KULTURA

Galerija Mersada Berbera opet otvorena za javnost

Tokom veoma plodonosnog života Berber je imao gotovo stotinu samostalnih izložbi širom Evrope, SAD i Azije

Mersad Berber: Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Agencije

Piše: L. K. P. / Avaz.ba

28.5.2020

U Sarajevu je za javnost opet otvorena Galerija Mersada Berbera, koja je bila zatvorena, kao i sve druge kulturne ustanove, zbog pandemije koronavirusa. Svi posjetioci mogu doći svaki dan u periodu od 11 do 19 sati sati da uživaju u bogatoj zbirci djela jednog od najpoznatijih bh. slikara i grafičara Mersada Berbera.

Mersad Berber (1940.-2012.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, gdje je 1965. završio i postdiplomski studij grafike. Od 1978. godine bio je vanredni profesor na ALU u Sarajevu.



Galerija „Mersad Berber“. Facebook

Ovaj umjetnik, koji važi za najveće slikare-neoklasiciste svoga doba, u svojim likovnim radovima kreirao je raskošan svijet fantastične figuralike, oslonjene na bosansku tradiciju, španski barok i ranu renesansu.

Tokom veoma plodonosnog života Berber je imao gotovo stotinu samostalnih izložbi širom Evrope, SAD i Azije, a dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja za svoj rad, među kojima je i Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva.

Jedan od njegovih radova je 1984. otkupila ''Tate Gallery'' iz Londona, te ga tako postavila uz bok velikana umjetnosti čija su djela izložena u ovom muzeju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.