PRIČE O LEGENDAMA

Da je živa, Ena Begović slavila bi 60. rođendan: Cijeli je život predosjećala tragediju

Izgubila život nedugo nakon što je rodila prvo dijete

Ena Begović. Arhiva

Piše: L. Sarajlić-Ramović /Avaz.ba

6.7.2020

Da je živa, Ena Begović u srijedu bi slavila 60. rođendan. Prelijepa glumica za života je imala posebno mjesto u srcima svoje publike, kao i u svijetu kulture, a njena tragična smrt nedugo nakon rođenja prvog djeteta i dan-danas ljude na ovim prostorima drži u nevjerici.


Sve odbila

Ena je karijeru započela s 18 godina statirajući u filmu Lordana Zafranovića ”Okupacija u 26 slika”. Debitirala je u filmu “Ivan Goran Kovačić”, a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je u filmu “Pad Italije” 1981. godine.

Vjerovala je da će karijeru napraviti na filmu, ali teatarske daske su joj donijele i slavu i priznanja. Punih 16 godina bila je prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

U bogatoj 20-godišnjoj karijeri dobila je niz nagrada. Za ulogu barunice Kasteli (Castelli) u filmu „Glembajevi“ u Puli 1988. odbila je Zlatnu arenu za epizodnu žensku ulogu, jer ju je smatrala glavnom. Arenu je prihvatila devet godina kasnije za ”Treću ženu”.

Ostat će zapamćena kao jedna od najljepših glumica na ovim prostorima, mada je još 1985. govorila da ne želi više tumačiti ženske uloge koje su „uglavnom svedene na lijepe predmete ili ukrase koji vode ljubav“.

- Zbog takvih uloga doživjela sam puno ružnih i neugodnih situacija. Nedavno sam ponovo odbila takvu ulogu. Trebala sam igrati ženu koja u filmu tri puta namigne, a od četiri scene - koliko ih ima - u jednoj je gola!

Ena Begović. Arhiva

To je strašno

Bilo je još takvih ponuda, ali sve sam ih odbila - rekla je Ena za „Studio“ 1985. godine. 

Kada je mislila da je napokon našla sreću i mir, izgubila je život u saobraćajnoj nesreći na otoku Braču, 15. avgusta 2000. godine.

- Automobili su bili njen najveći strah. Kao da je cijeli život predosjećala tragediju. Svaki put obuzimala bi je nelagoda kad bi sjela u vozilo. To je strašno - rekla je svojevremeno za „Avaz“ Enina sestra Mia Begović.

Vuica: Išla je i kod psihijatra

- Strašno se bojala auta, kao da je predosjećala. Ni u avionu joj nije bilo ugodno. Sjećam se da je išla kod psihijatara zbog tog straha, pa je i mene poslala jer sam se i ja bojala letjeti - rekla je Alka Vuica 2010. za „Jutarnji list“.

Jedan od razloga bio je i taj što je 1996. skrivila saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo motociklista Fatmir Miniri. U istoj nesreći ona je bila nepovrijeđena, ali s njom je u autu bio tada 23-godišnji glumac Đorđe Kukuljica, koji je bio teško povrijeđen. Tri sedmice bio je u komi, a morao je ponovo učiti hodati i govoriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.