PIŠE POEZIJU

Nana Džejle Ramović za „Avaz“: Svi smo se molili da se rodi sin, a rodi se naša Džeca

Goraždanka Advija Herenda piše poeziju, a „Ponos“ je posvetila unuci Džejli

Lejla Karahmet - Pujagić

Džejla Ramović i Advija Herenda: Nana unuci posvetila pjesmu

Foto: Facebook


Džejla Ramović, pobjednica „Zvezda Granda“, plijeni pažnju javnosti svojim pjevanjem, izgledom, ali i porodicom. Više puta je isticala da joj je porodica najveća podrška, uz nju su sve vrijeme mama Edita, otac Sanin i dvije starije sestre Šejla i Lejla.

Šejla je jedna od najpopularnijih influenserica na ovim prostorima, a Lejla, koja je, također, aktivna na društvenim mrežama, nedavno se zaručila i uskoro će stati pred matičara.

Rana mladost

Svoju ljepotu Džejla i njene sestre naslijedile su od mame Edite, a sada je u javnost isplivala informacija da Editina mama Advija Herenda, također, ima jedan talent - ona piše poeziju.

- Moja nana pjesme piše cijeli život. To je njena strast. Nema svoju knjigu, ali je pjesme objavljivala u zbirkama zajedno s drugim autorima. Veoma sam ponosna na nanu, ali, nažalost, nisam naslijedila taj njen talent - rekla nam je Džejla.

Advija Herenda otkrila je za „Avaz“ da je počela pisati u trećem razredu osnovne škole.

-Dobili smo zadatak da napišemo pjesmu o zavičaju. U istom času sam je napisala i objavljena je u „Malim novinama“. To mi je dalo vjetar u leđa i otad sam zavoljela poeziju. Do današnjeg dana pišem povremeno, a inspiraciju pronalazim svuda oko sebe. Imam oko 2.000 svojih autorskih pjesama i jedan neobjavljen roman, koji uskoro planiram objaviti s još dvije spremljene zbirke. Izdala sam oko 25 zajedničkih zbirki s piscima iz naše zemlje, regiona i cijelog svijeta - otkrila je Herenda.

Moj ponos

Prije nekoliko dana na svom Facebook profilu objavila je vijest da je njena pjesma „Mi smo sada samo uspomene“ objavljena u antologiji svjetskih pjesnika „Odyssey“. Knjiga se već nalazi u svim knjižarama „Amazona“.

Na svoje unuke Džejlu Ramović i Džejlanu Herendu, koja je prošle godine pobijedila na muzičkom šouu „Zvijezda možeš biti ti“, veoma je ponosna.

-One su moj ponos, bez obzira na to što su pobjednice. Pisanjem se u mojoj porodici više niko ne bavi, jer su pretežno u muzičkim vodama, od muža sina i njih dvije - kaže penzionerka iz Goražda.

Također nam je poslala pjesmu „Ponos“, koju je posvetila unuci Džejli Ramović. Prenosimo je u cijelosti:

 

Htjede majka

da rodi dječaka

i svi smo se

molili kod Boga,

dvije kćerke

već je odgajala

pa je htjela

i sina jednoga.

Ali bješe po

Božijoj volji

ne onako

šta bi majka

htjela,

već se rodi

djevojčica mala

lijepa Džejla

sa licem anđela.

Čim je mala

Džeca

proplakala,

odmah je i

zapjevati znala,

kroz njen plač

se zvijezda nazirala

posebnim je

plačem kazivala.

Glas slavuja

čuo se je tada

u okviru njenog

rodnog grada,

a sa dvije

godine života

već je bila

zvjezdica estrada.

Ta nestašna

djevojčica mala

svima nam je

veliku radost dala,

ne žalimo što

nema dječaka

kojeg htjede

rodit' njena majka.

NA VRH

Podijeli članak na