VLADARICE LJEPOTE

Bosanske modne ikone koje su šetale svjetskim pistama

Prvo lice koje je izazvalo interes svjetske javnosti bila je Inela Nogić, Miss opkoljenog Sarajeva

Čerkez: Pozirala za brojne magazine. Agencije

Piše: Adi Hodžić

18.5.2021

Moda i sve vezano uz nju egzistiralo je i u najtežim vremenima u našoj zemlji. Tako smo u jeku rata imali sada već čuveni izbor Miss opkoljenog Sarajeva, koji je iznjedrio mnogo djevojaka, koje su tada skrenule pažnju svjetske javnosti, te su na kraju završile u spotu U2 “Miss Sarajevo”.



Nogić: Miss opkoljenog Sarajeva. Agencije

Jedna je od njih svakako je Inela Nogić.  Ona se 1994. udala za holandskog novinara, a danas je majka kćerke i sina s kojima živi u Holandiji. Jedna od pratilja bila je Marija Hudolin, koja je poslije studija u Americi jedno vrijeme radila kao voditeljica u Sarajevu, a danas s mužem diplomatom i četvero djece živi širom Balkana što svakako njegova karijera diktira.



Džeko: Sa 16 godina pobijedila u Francuskoj. Agencije

Francusko takmičenje

Sljedeće lice koje je zabljesnulo na našoj modnoj sceni bila je Amra Silajdžić danas Džeko. Ona 2000. sa svega 16 godina pobjeđuje na francuskom takmičenju “Metropolitan Top Model”. Na izboru su je primijetili modni skauti i postala je član modne agencije „Elite Model“ u Parizu.



Račanović: Miljenica nacije. Instagram

Silajdžić je učestvovala u reklamama odjeće “Anchor Blue” i bila zaštitno lice “Robin Jeansa”. A onda se zaljubljuje u srbijanskog biznismena Vladimira Vićentijevića i postaje majka kćerke Sofije. Amra je poslije toga još neko vrijeme egzistirala kao model i onda je napravila pauzu . A onda se 2010. kao feniks vratila i počela novo poglavlje u Los Anđelesu. Tu dobiva epizodnu ulogu u “CSI New York”, učestvuje u nekoliko reklama i filmova, te se pojavljuje u spotovima Enrikea Iglesijasa i Taio Kruza. Na vrhuncu slave se zaljubljuje u jednog od najpoznatijih bh. fudbalera Edina Džeku za kojeg se udaje i ostavlja svjetla i snove iz Holivuda te danas s njihovo troje djece živi u Rimu.


Godine 2001. Bosna i Hercegovina, prema mišljenju kompletne javnosti do današnjeg dana, dobiva najljepšu misicu svih vremena. Riječ je o Ani Mirjani-Račanović, koja uvjerljivo pobjeđuje na finalnom izboru u Sarajevu. Ova ljepotica iz Bijeljine od tog trenutka ne silazi s naslovnih strana i gostovanja na televiziji.


Glavović-Očuz: Bila angažirana u Aziji. Agencije


Interes za manekenku iz Semberije godinama nije jenjavao pa je tako postala i TV voditeljica te se našla u nekoliko reklamnih spotova u našoj zemlji. Prije nekoliko godina osvježila je svoje pojavljivanje učešćem u spotu Enesa Begovića “Lijepa je”. Danas živi s mužem Alenom i troje djece u njemačkom gradu Badenu. A skoro svaki slobodni moment koriste da posjete rodnu Bijeljinu.


Nakon Amre i Ane, manekenka koja im se pridružuje na vrhu bh. modnog establišmenta je Džejla Glavović-Očuz koja 2002. pobjeđuje na svjetskom izboru “Miss Earth”na Filipinima. Glavović je nakon pobjede imala veliku pažnju javnosti i medija u BiH, a potom se otisnula u profesionalno bavljenje modelingom. Najviše uspjeha napravila je u Aziji, naročito u Manili. Danas s mužem i sinom živi na relaciji između Sarajeva i Visokog te se bavi skautingom novih modnih lica.



Prestižni katalog

Sredinom 2000-tih manekenka koja je preko noći osvojila bh. javnost bila je Sarajka Sarah Čerkez. Ona sa svojih 19 godina odlazi u Milano, a kampanje u ovoj modnoj metropoli samo su se redale pa je tako radila za Dolce&Gabbana“ kupaće kostime, revije za „Armani Prive“, „Francesco Marconi“, „Calzedoniu“, „Roccobarocco“, „Moschino“ i druge.


Čerkezović: Vlasnica bogate modne biografije. Agencije


Godine 2011.  je na Madagaskaru uradila fotošuting za prestižni „Maxim“ katalog. Tamo je provela mjesec uživajući u ljepotama ostrva, a za potrebe snimanja je na leđima nosila ribu tešku 40 kilograma. Poslije toga nastavila je redati modne uspjehe, a 2012. na Baščaršiji zajedno s bratom otvara galeriju svom ocu koji je akademski slikar. Danas je u braku s dugogodišnjim partnerom Arminom Hadžićem s kojim ima kćerku Nimru. Par živi na relaciji između Sarajeva i Dubrovnika, gdje su svili gnijezdo i pokrenuli vlastiti biznis lanca restorana.


Godine 2011. godine život iz korijena mijenja se tada nepoznatoj Amri Čerkezović iz Živinica. Nju prijateljica prijavljuje na izbor „Elite Model Look Bosne i Hercegovine“, na kojem Čerkezović odnosi pobjedu.


Manekenka osebujnog stila na svjetskom izboru u Šangaju pravi historijski uspjeh te ulazi u Top 15 najboljih modela. Nakon povratka s izbora primjećuje je modna agentica jedne od najvećih svjetskih agencija “Woman” te od tada Čerkezović postaje jedna od najtraženijih high fashion manekenki. Uslijedile su kampanje  za “Chanel“, „Philip Lim“, „Moschino“, H&M, Karla Lagerfelda, „Dior“, „Yves Saint Laurent“, „Dries van Noten“, „Armani“.



Halilović: Pozirala s Kendal Džener. Agencije

Pojavila se na naslovnoj strani ruskog izdanja magazina „Harper’s Bazaar“ i kultnog magazina „i-D“. U Njujorku je upoznala Viktoriju Bekam, koja na svom Twitteru objavljuje Amrinu sliku uz opis da želi izgledati baš kao naša Amra.  Čerkezović je ostavila dubok trag i zasigurno je vlasnica jedne od najjačih modnih biografija na ovim prostorima.



Hilda rame uz rame s Kendal

Sarajka Hilda Halilović još je jedna manekenka koja je iz Bosne i Hercegovine napravila svjetsku priču. Ona je prije nekoliko godina stala rame uz rame sa svjetski poznatom Kendal Džener (Kendall Jenner) u Londonu za “Adidas” kampanju. Ova manekenka neobičnog stila članica je svjetskih modnih agencija kao što su „Marilyn Agency“ u Parizu, „Brave Model Management“ u Milanu, „M+P Models“ u Londonu, „M4 Models“ u Hamburgu, te „Blow Models“ u Barceloni. Također, pojavila se na naslovnici francuskog magazina „French Stylist“.

.

Rasadnik ljepote

Pored navedenih imena, tu su svakako još mnoga modna imena koja su uklesana na mnoge svjetske kampanje, a dolaze iz naše zemlje koja je očito rasadnik ljepote. Tako je Alma Cerić iz Bihaća otkrivena u frizerskom salonu u Zagrebu i poslije toga napravila karijeru u modnim metropolama. Anja Čihorić iz Trebinja otkrivena je na ulicama ovog hercegovačkog grada, poslije čega ostvaruje uspješnu karijeru. Tu su svakako još i Dijana Radetić, Aida Jahić, Enisa Njemčević, Selma Hadžiosmanović i mnoge druge

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.