PREMIJERA JUŽNOG VETRA 2

Miodrag Radonjić za "Avaz": Baća je izuzetno impulsivan, nekada agresivan, velike su razlike između njega i mene

Naučio sam da su očekivanja nešto što je uvijek praktično pogrešno

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

19.7.2021

Radonjić: Baća se bavi totalno drugim zanimanjem. Instagram

Večeras, 19. jula, napokon će premijerno biti prikazan drugi dio filmskog nastavka „Južni vetar 2: Ubrzanje“ i to na Pula Film Festivalu.

To će biti prvi put da ostvarenje bude prikazano na velikom platnu, a, kako je ranije za „Avaz“ istakao idejni tvorac kompletnog projekta, reditelj, producent i autor Miloš Avramović, još rade na kino distribuciji širom regiona te se još ne zna kada će biti dostupan gledaocima i ogromnom broju fanova u svim zemljama bivše Jugoslavije, a onda i šire.


Različita zanimanja

U svojim dobro uhodanim ulogama negativaca, a istovremeno i pozitivaca, gledat ćemo Miloša Bikovića kao Petra Maraša i njegovog vjernog prijatelja Baću, kojeg igra Miodrag Radonjić.

Naime, Petar Maraš je uveliko narkobos te koristi sve prednosti novostečenog statusa nedodirljivog vođe srpskog podzemlja pod zaštitom same države. U želji da proširi i ozakoni posao, nezakonito stečeni novac ulaže u legalne poslove. Tražeći povoljnu priliku, sa svojim vjernim Baćom odlazi u istočnu Srbiju. Tamo saznaje vijesti zbog kojih će biti prisiljen promijeniti planove i vratiti se na ulicu.

Upravo Radonjić je u intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio o procesu snimanja drugog dijela koji se dobrim dijelom odvijao u jeku pandemije koronavirusa, što je dodatno otežalo sve. Baća je istakao oduševljenost što će film napokon biti prikazan.

Radonjić: Kada procijenimo da glumci ne mogu nešto da urade to odrade, naravno, profesionalni kaskaderi. Instagram

Bliži se premijera "Južnog vetra 2: Ubrzanje". Kakva su Vaša očekivanja?

- Do sada sam generalno shvatio i naučio da su, u suštini, očekivanja nešto što je uvijek praktično pogrešno. Nikada mi ne možemo da predvidimo i da očekujemo rezultat bilo kojeg stvaralačkog djela, bilo to predstava, film ili serija, šta god. Tako da, iskreno da vam kažem, nemam očekivanja. Imam želju da film bude prihvaćen od publike, kao što je bio prvi dio i kao što je poslije bila prihvaćena serija, a sve ostalo ćemo da vidimo.

Javnost Vas dosta poistovjećuje s Baćom. Pa, koje su to sličnosti, ali i razlike Vas, Miodraga i Baće?

- Velike su razlike između Baće lika i mene privatno. Prije svega, mislim, on se bavi jednim totalno drugim zanimanjem. On je neko ko je izuzetno impulsivan, nekada agresivan. U svakom slučaju, ono što mi, glumci, tražimo kao sličnost s ulogom, to jeste da određene osobine, koje pronađemo u sebi, prilagodimo karakteru uloge, odnosno lika. Tako da u tom smislu, agresivnost koju Baća ispoljava, ja sam je prilagodio u odnosu na svoju neku energiju koju imam. Kao i njegovu impulsivnost, kao i njegov odnos prema prijateljima. Dakle, ja samo prilagođavam određene svoje osobine i, na kraju krajeva, neke osobine koje sam, možda, vidio kod drugih ljudi, karakteru koji igram.

Radni odmor

Kažu da skoro prema pravilu jedna uloga je ta koja obilježi glumca, po kojoj ga prepoznaju. Hoće li to biti uloga Baće za Vas, šta mislite?

- Smatram da, u suštini, za uspješnu karijeru glumca, možemo da kažemo da je neko ko za čitav svoj životni vijek i glumački vijek ostane upamćen po, recimo, tri ili četiri uloge. Nekada je to i jedna, kao što Vi kažete, ali dešava se da bude više. U svakom slučaju, volio bih da jedna od tih bude i uloga Baće, u mom slučaju, ali nekako mislim da to neće biti jedina.

Prema onome što nam ekipa filma dozvoljava da vidimo na društvenim mrežama, svi uživate kada radite. Kako je Vama bilo na samom setu za drugi dio filma?

- Što se tiče snimanja drugog dijela filma, bilo mi je zaista veliko uživanje. Čak je to za mene predstavljao neki radni odmor. Naravno da nije bio pravi odmor, pošto smo snimali svaki dan, ali nekako sam se osjećao krajnje opušteno i slobodno, zato što smo imali tu okolnost da smo snimali praktično u selima u istočnoj Srbiji, u prirodi, šumi i planini. Zaista je bilo veliko uživanje da u takvom okruženju uopće snimate film.

Radonjić, Avramović i Biković: Autor projekta sa zvijezdama „Južnog vetra“. Instagram

Kada dođe do situacije da snimate "opasne" scene, jeste li se do sada premišljali?

- Uvijek kada procijenimo da glumci ne mogu nešto da urade to odrade, naravno, profesionalni kaskaderi. Ali većinu stvari smo uradili, u našim scenama, Miloš Biković i ja. S jedne strane, i mi smo ljudi koji su, koliko-toliko, u formi, pa neke zahtjeve možemo da uradimo. S druge strane, to nam bude i neka vrsta iskušenja, da probamo da snimimo takve scene.

Ljubav je kad je i daješ i dobivaš

Radonjić je nedavno postao otac dječaku što je javno podijelio na svojim profilima na društvenim mrežama. Na pitanje koliko se njegov život promijenio dolaskom sina, Radonjić odgovara:

- Naravno da se život promijeni kada dobijete porodicu na, prema mom mišljenju, bolje i ljepše. Jednostavno, nije više dovoljno da brinete samo o sebi, već i o drugima, što je jedna lijepa stvar i to jeste sigurno ljubav, da se i daješ i da dobivaš ljubav. A ne samo da to bude usmjereno ka sebi i samo svojim nekim zadovoljstvima i željama.

Druženje u Sarajevu

Sigurno ćete prisustvovati premijeri u Puli. Možemo li se nadati u Sarajevu da Vas vidimo kada počne kinodistribucija?

- Sigurno da ću vrlo rado doći u Sarajevo kada bude počela distribucija filma. Nadam se da će to da se desi početkom jeseni. Jedva čekam da se družimo u Sarajevu.

Miodrag Radonjić: Volio bih da uloga Baće bude jedna od onih koje će me obilježiti, ali mislim da neće biti jedina. Arhiv

Nadam se kinodistribuciji krajem ljeta

Raduje li Vas što će konačno stići do publike poslije iscrpnog snimanja posebno zbog pandemije koronavirusa?

- Da, veoma sam sretan što će film konačno da se prikaže pred publikom. Želim da vjerujem da će to da se nastavi krajem ljeta i početkom jeseni, kada krene distribucija u bioskopima širom regiona. Jedva čekam da vidim reakcije publike u Puli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.