EKSKLUZIVNA ISPOVIJEST

Glumica Milena Radulović otvoreno za "Avaz": Oporavit ću se kada bude završen sudski proces s Miroslavom Aleksićem

U januaru optužila profesora glume za silovanje

Razgovarala: Amina Zukić

19.9.2021

Radulović: Gluma ju je uvijek liječila. INSTAGRAM

Srbijanska glumica Milena Radulović (26) šokirala je cijelu regiju kada je u javnosti ustvrdila da ju je silovao profesor glume Miroslav Mika Aleksić dok je još bila maloljetna.

Tada je kazala da je šest godina bila u školi glume Mike Aleksića te da ju je u to vrijeme, kako tvrdi, silovao.




Izjašnjavanje o krivici

- Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se - rekla je Milena, a nakon toga su u javnost izašle i druge glumice iznoseći slična iskustva.

Milena je u januaru ove godine optužila profesora glume Miroslava Aleksića za silovanje i on je uhapšen 16. januara. Proveo je u pritvoru osam mjeseci, a iz Centralnog zatvora u Beogradu pušten je 10. septembra. Određen mu je kućni pritvor, uz nadzor pomoću elektronske nanogice. Pripremno ročište pred suđenje zakazano mu je za 1. oktobar.

U skladu sa zakonom, ovo ročište će biti zatvoreno za javnost i na njemu će se optuženi kratko izjasniti o krivici, a potom će se utvrđivati koji će se dokazi izvoditi tokom sudskog procesa. Suđenje će biti zakazano po završetku pripremnog ročišta i trebalo bi biti javno, osim ako učesnici postupka ne zatraže da Sud isključi javnost zbog zaštite privatnosti.

Mileni se mnogo toga lošeg desilo u ovoj godini, ali ipak postoji nešto što joj je, bez obzira na sve, uljepšalo život. To je uloga u filmu „Toma“, u kojem je Milena glumila Nadu, suprugu Tome Zdravkovića.

Radulović je posljednje večeri Sarajevo Film Festivala (SFF) prošetala crvenim tepihom, kada je i upriličena premijera „Tome“.

Glavni grad Bosne i Hercegovine na nju je ostavio snažan utisak te uskoro planira ponovo doći, jer, kako kaže, nikada nije naišla na takvu atmosferu. Istakla je da se osjećala prihvaćenom.

Ona je u ekskluzivnoj ispovijesti za „Avaz“ otvoreno govorila o njenim dobrim i lošim danima života te je podijelila svoja iskustva, ali i otkrila kako se sada osjeća.

Ipak, razgovor smo započeli lijepim temama.

Bili ste na SFF-u, kakav ste dojam stekli o Sarajevu?

- Bila sam puna utisaka. Prvi put sam bila na domaćem festivalu čija je organizacija na evropskom nivou. Sve je bilo lijepo, od programa do duha grada. Osjeća se toplina ljudi, domaćinski su nastrojeni. Osjećala sam se prihvaćenom u Sarajevu. Druženje se završilo premijerom filma „Toma“. Nikada o tome nisam pričala. Sjedila sam s publikom i gledala film. Kroz njihovo disanje, poglede i reakcije na scene koje su vezane za neku priču Sarajeva, osjetila sam emociju. Kada smo dobili aplauz, ja sam počela da plačem. Pogledala sam film kao gledalac, ne profesionalnim očima, i doživjela to na poseban način.

Kako ste se snašli u ulozi Nade?

- S obzirom na to da sam bila okružena zdravom okolinom i profesionalnošću, divnim raspoloženjem i fenomenalnim partnerom, lijepo sam se snašla. Smatram to trenutno najbolje obavljenim zadatkom koji sam do sada imala na našem tržištu.

Radulović u Sarajevu: Kroz „Tomu“ sam naučila neke stvari. Instagram

Rad me ispunjava

Kada pogledate s ove vremenske distance Vašu ulogu, biste li nešto promijenili?

- Ne bih ništa promijenila. Kroz „Tomu“ sam naučila neke stvari, a posebno tokom rada s Draganom Bjelogrlićem. Sve je to korisno za glumu, zadovoljna sam kako je na kraju sve ispalo.

Postoji li neki moment sa snimanja koji će Vam ostati u sjećanju?

- Ima ih više. S obzirom na to da ima scena koje smo snimali u Herceg-Novom, poseban je doživljaj kada vas odvedu na more poslom. Nikada neću zaboraviti prijateljski pristup kolege Milana Marića, s obzirom na to da sam prvi put snimala erotsku scenu. On mi je pomogao da mi ne bude neugodno. Potrudio se da me oslobodi svih mojih strahova i nervoza u tom trenutku, a koji su sasvim prirodni u ovom poslu. Cijela ekipa filma, naša druženja... Bili smo kao porodica. Film „Toma“ snimao se u jednom od težih perioda u mom životu. Zapravo, nakon što sam rekla roditeljima šta mi se događalo, a njima sam priznala jer sam tada odlučila nešto pokrenuti, nije bilo smisla da to više krijem. Snimanje „Tome“ bila je moja najbolja terapija. Osjećala sam se sretno i ispunjeno uprkos svim dešavanjima.

Kad ste već rekli da je to bila Vaša terapija, koliko Vam je trebalo, nakon cijele te afere, da se oporavite i koliko je to utjecalo na Vaš posao?

- Iskreno, ja ne mogu birati kada ću početi da radim... Mene je rad uvijek ispunjavao, čak i u periodima kada mi je bilo gore nego ove godine. Gluma me uvijek liječila. Najgore sam se osjećala kada odem na odmor. Mislim da u situaciji u kojoj sam se ja našla nema nekog kompletnog oporavka niti kompletnog rasula. Sve ide u fazama, tako da, sve dok se ne završi, ja ne mogu reći da sam se oporavila. A odgovor na Vaše pitanje - oporavit ću se kada se naš sudski proces završi.

Specifična situacija

Koliko Vam smeta to što su pojedini mediji usredotočeni na cijelu situaciju s Miroslavom Aleksićem, a ne na Vašu karijeru?

- Ja se za svoju karijeru ne plašim. To je nekako prirodan slijed događaja, znala sam da će biti tako. Nisam imala predstavu da će to biti ovih razmjera, ali nisam ni iznenađena. Mene to ne pogađa toliko lično, samo u datom trenutku, kada pročitate nešto u moru svega. Ne povrijedi me to na nekom, da kažem, dubinskom nivou. Strašno mi je od pojedinih medija to hranjenje neke vrste sekundarne viktimizacije. Užasno mi je zbog nekih drugih djevojaka, u kontaktu sam s mnogim žrtvama seksualnog zlostavljanja i zaista to utječe na njih, u smislu da se zastraše. Mene niko ne može zastrašiti ili povrijediti. Samo nije uredu prema ženama u jednom društvu.

Smatrate li da ste dali ostalim ženama hrabrosti da progovore?

- Nadam se da jesam - da shvate da nisu jedine i da se to dešava svima, svugdje. Da počnu biti nježnije prema sebi, da ne šute nikome. Ja sam morala da istupim javno jer je ovo bila specifična situacija, u kojoj postoji još šest djevojaka koje su mlađe od mene. Odlučila sam da ja budem ta koja će to učiniti i da to kažem naglas, jer sam od njih starija i više medijski zastupljenija. Kada sam se odlučila na taj korak, to sam gledala kao jedini pravi put koji sam imala, a ne kao hrabrost. To je jedini način, nakon dugo godina traženja opcija i silnih neuspjeha, da zaustavim djelovanje tog čovjeka.

Milena Radulović: Ne bih mogla da šutim na nepravdu. Instagram

Ne bih mogla šutjeti na nepravdu

Kako komentirate navode određenih medija da je ovo montiran slučaj?

- Samo mogu reći da ti mediji koji se time bave ne žele da presude u ničiju korist, ne bave se nekim većim ciljem, samo senzacijom. Da je neko drugi u pitanju i da ja to posmatram, ne bih mogla da šutim na nepravdu.


Želim se vidjeti s djevojkama iz pokreta "Nisam tražila"

Planirate li ponovo doći u Sarajevo?

- Da, uskoro planiram doći. Gostovat ću u nekim emisijama. Želim da se vidim s divnim djevojkama iz pokreta „Nisam tražila“, koje sam upoznala na SFF-u, da popijemo kafu.

Idem unaprijed, rijetko se osvrćem

Koja Vam je uloga najdraža?

- To bi sigurno bila Nada, trenutno je to moj najzreliji rad. Idem unaprijed, rijetko se osvrćem. Brzo ostavim iza sebe sve što je bilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.