AVAZ NA LICU MJESTA

U Izmiru počeo 7. Balkan Panorama Film Festival

Na festival su se prijavila 732 filma, od toga 106 stranih igranih filmova, 472 strana kratka filma, 19 domaćih (turskih) igranih i 135 domaćih kratkih filmova

Piše: N. Ajnadžić

29.9.2021

Izmir u duhu festivala - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Prije dva dana počeo je 7. Balkan Panorama Film Festival koji će trajati do 3. oktobra u Izmiru, općina Buča, a ekipa “Avaza” pozvana je kao gost ove filmske smotre.

Počasni gosti festivala koji se održava uz podršku Ministarstva kulture i turizma su Erdal Özyağcılar, jedan od vrhunskih glumaca turske kinematografije, te reditelj Goran Marković koji se smatra jednim od najboljih predstavnika Praške škole filma. 

Festival, za koji su stigle prijave iz 16 balkanskih zemalja, naišao je na veliko interesovanje, posebno filmskih producenata i reditelja.

Na festival su se prijavila 732 filma, od toga 106 stranih igranih filmova, 472 strana kratka filma, 19 domaćih (turskih) igranih i 135 domaćih kratkih filmova. Nakon skoro dva mjeseca napornog rada, preliminarni šestočlani žiri izabrao je filmove koji će se takmičiti u 10 kategorija za nagradu Žuti kišobran na 7. Balkan Panorama Film Festivalu. 

Svi strani filmovi uključeni u zvanični program festivala bit će po prvi put prikazani u Turskoj. Osim toga, festival će ove godine imati 12 svjetskih premijera, a u bogatom programu bit će prikazano 120 filmova kroz koje će se šarenilo balkanske kinematografije podijeliti sa ljubiteljima filma u Izmiru.

Jedan od članova žirija je bh. glumac Izudin Bajrović koji će u narednim danima davati ocjene u kategoriji za najbolji strani film.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.