PLAVA KRV

Ko je pučanin zbog kojeg je japanska princeza dvorac zamijenila jednosobnim stanom

Komura je odgojila samohrana majka, koja je paru kasnije stvorila probleme zbog finansija

L. K. P.

Kei Komuro i princeza Mako

Foto: Agencije


-Volim Mako. Imamo samo jedan život i želimo ga provesti s onim koga volimo, rekao je na konferenciji za novinare Kei Komuro, novopečeni muž bivše japanske princeze Mako, zbog kojeg se ona odrekla kraljevske titule, privilegija i miliona dolara.

Priča ipak nije toliko romantična kako se na prvi pogled čini.

Princezi Mako uskraćena je milionska odšteta zbog afere koja je izbila s finansijama porodice Keija Komura. Naime, u Japanu je 2017. izbila ogromna afera nakon što se saznalo da je njegova majka posudila novac od svog bivšeg zaručnika i nikad mu ga nije vratila. Budući da se od članova carske porodice očekuje savršeno ponašanje, princezi Mako je uskraćena odšteta od 1,2 miliona eura, koju inače dobivaju pripadnice carske porodice koje napuštaju instituciju.

Princeza Mako se nakon udaje oprostila s carskim životom, titulama i privilegijama. Mediji pišu da će s Keijem živjeti u jednosobnom stanu prije nego što se presele u Njujork. Princeza će ovih dana prvi put u životu dobiti prezime, a uskoro će predati zahtjev i za pasoš.

  • Princeza Mako: Čak i ako se razvede od pučanina Komura, neće se moći vratiti u carsku instituciju i nositi titulu princeze

    Princeza Mako: Čak i ako se razvede od pučanina Komura, neće se moći vratiti u carsku instituciju i nositi titulu princeze

    Foto: Agencije


Kei Komuro japanski je pučanin rođen u Tokiju. U djetinjstvu je ostao bez oca. Odgojila ga je samohrana majka Kajo Komuro (Kayo), koja je paru kasnije stvorila probleme. Princezu je upoznao 2013. na fakultetu.

Komuro već tri godine ne živi u Japanu. Ubrzo nakon što je vjenčanje s Mako odgođeno, preselio se u Njujork, studirao pravo u Bronksu, a zatim dobio posao službenika na Menhetnu, savjetujući firme i investitore o finansiranju rizičnog kapitala, spajanjima i akvizicijama.

Japansku je javnost uznemirio i kada se na jednom javnom događaju pojavio s neprimjerenom frizurom, odnosno konjskim repom.

Mako, nećakinja cara Naruhita, više nije princeza. S druge strane, vrlo je vjerovatno da će njen otac, a potom i mlađi brat postati japanski carevi. Budući da car Naruhito nema muške potomke, prijestolje će vrlo vjerovatno pripasti njegovom bratu Akišinu (Akishino), ocu princeze Mako.

Čak i ako se razvede od pučanina Komura, neće se moći vratiti u carsku instituciju i nositi titulu princeze. Također, djeca koju dobije s Keijem neće biti na popisu nasljednika carskog prijestolja.

NA VRH

Podijeli članak na