RAZGOVOR ZA AVAZ

Miloš Biković nakon sarajevske premijere "Južnog vetra": Što si na većoj poziciji moći, to manje kontrole imaš

Ja bih htio da se zahvalim Sarajevu, rekao nam je Biković te otkrio zašto je nakon prikazivanja filma u salu ušao s papirnom krunom na glavi

Biković: Želio da vozi motocikl po opasnim terenima. Avaz

Piše: N. Aj.

12.11.2021

Drugi nastavak megahita „Južni vjetar“ sinoć je premijerno prikazan u Sarajevu. Koliko je publika jedva čekala da pogleda nove zgode i nezgode Petra Maraša i Baće, dokazuju pune kino sale sinoć. A među sarajevskom publikom bio je i 200.000 gledalac ovog ostvarenja za samo nekoliko dana od zvanične premijere u Srbiji.

Nije samo film privukao ogroman broj fanova, već i sami protagonisti. Da, Miloš Biković i Miodrag Radonjić, zajedno s Jelenom Stojiljković i drugim glumcima, došli su u Sarajevo kako bi se poklonili ovdašnjoj publici.

I zaista su u svaku kino salu ušli i zahvalili se svima.


Topao prijem u Sarajevu

Ipak, potpisnica ovih redova bila je u posljednjoj sali u koju su glumci ušli. A Biković je to učinio sa stilom – noseći veliku papirnu krunu na glavi.

Priznao je da je izgubio opkladu, a kazna je bila nošenje krune.

Nakon premijere malo smo se družili s ekipom filma, te razgovarali, između ostalih, s Milošem Bikovićem.

- Očekivali smo da će film biti hit, ali nismo očekivali ovako topao prijem u Sarajevu. Drago nam je da nas film opet spaja. Film nam daje neko zajedničko iskustvo i mislim da to zajedničko iskustvo i zajednička djela kulture spajaju nas, osim zajedničkog jezika i historije, koliko god se mi nasilno dijelili. Eto, opet nas nešto spaja, a to je kultura i potreba da se družimo i budemo zajedno – kazao je Biković za „Avaz“.


Biković: Izgubio opkladu s Miodragom Radonjićem. Avaz

Maraš se mijenja

Na našu konstataciju da smo bili u sali i vidjeli krunu, Biković je spustio glavu i iskreno se nasmijao.

- Kladili smo se Mićko (Miodrag Radonjić, op.a.) i ja... Ma nije bitno šta smo se kladili, uglavnom ja sam izgubio opkladu i morao sam da uđem s tom kunom. Šalili smo se malo, poenta je bila da se svi zabavimo – kroz smijeh nam je rekao Biković.

Bez da rizikujemo veće spojlere zboh onih koji nisu još pogledali ostvarenje, Bikovića smo pitali kako gleda na ulogu Maraša i njegov put, od prvog dijela filma, potom serije, a onda i nastavka „Ubrzanje“.

- Maraš se mijenja. On je bio nestašni momak koji je imao neki mrak u sebi. A sada je postao šef mafije koji želi da izađe iz tog svijeta, ali ne može i što se nalazi na većoj poziciji na ljestvici moći, to manje kontrole ima. Svaku ulogu gradim kao dio sebe i istražujem dijelove sebe da bi bio uvjerljiv u ulozi. Tako da od svako uloge ja nešto učim – istakao je Biković.


Moja potreba za adrenalinom

Priznao je da je njegova želja bila da vozi motocikl po opasnim terenima (scene u filmu, op.a.), te da jeste više puta padao.

- Ništa ozbiljno, hvala Bogu. Možda to i jeste moja potreba za adrenalinom, ali mislim da čovjek mora da ubijedi publiku da on može to nešto kako bi oni vjerovali da on može sve - iskren je Biković.

Njegova poruka za kraj bila je:

- Ja bih htio da se zahvalim Sarajevu i da kažem da je naša prirodna potreba, i to je raja pokazala, da zajedno stvaramo kulturu i umjetnost, da nas to povezuje i da smo kroz kulturu i umjetnost jedno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.