LJEPOTICA

Manekenka Sarah Čerkez za "Avaz": Emocije su mi na prvom mjestu

Sarajka zaštitno lice regionalnih MGF nagrada

Sarah Čerkez. I. Gudić

Piše: A. Hodžić

5.8.2022

Bosanskohercegovačka manekenka Sarah Čerkez snimala je nedavno set slika povodom dodjele regionalne modne nagrade „My Global Fashion Award“ u Splitu, čije je ovogodišnje zaštitno lice.

Naša ljepotica je tako pozirala u haljinama čuvene dizajnerice Matije Vuice, koju je, sudeći po njenim Instagram storijima, očarala izgledom. Čerkez je zablistala i na samoj dodjeli ostavivši sve prisutne bez daha.

Za „Avaz“ lijepa Sarajka je podijelila prve utiske, pričala o izazovima u majčinstvu, te koliko joj je danas važnija unutrašnja ljepota. 

Ukazana čast

- „My Global Fashion Award“ je dodjela nagrada u Hrvatskoj iz oblasti umjetnosti mode i dizajna najboljima i najuspješnijima iz regiona. Nakon dvije godine Covid pauze, organizatorica Gianna Apostolski potrudila se da ove godine MGF nadmaši sva očekivanja. Kao i svake godine imaju modela koji je zaštitno lice za tu godinu, i ove godine organizatori su meni ukazali tu čast. Veoma sam zahvalna jer je to projekt od kulturnog značaja za Hrvatsku, ali i cijeli region. Na snimanju sam nosila prekrasne haljine Matije Vuice, a fotografije je radio Ivan Gudić – kaže Čerkez.

Matija je posebno bila očarana Vašim izgledom. Koliko Vam je kao modelu čast kad dizajner uživa vidjeti svoj rad na Vama?

- Kako se više ne bavim modelingom aktivno kao prije, moram biti iskrena da sam imala malo treme pred snimanje, ipak dugo nisam radila, nisam bila sigurna da li su mi mjere bokova i struka još uvijek kao dok sam radila u Milanu, jer sam davno prestala da se mjerim i vagam, a znam da je Matija dizajnerica koja radi s vrhunskim modelima, njene haljine nose svjetska imena i nije mi bilo svejedno pred prvi fitting. Priznajem da sam bila nesigurna. Upoznale smo se noć pred snimanje u Splitu i na moje iznenađenje haljine su stvarno bile kao šivene po mojim mjerama. Tu smo odmah kliknule, i to je ustvari za svaki projekt najvažnije.

 Ipak više se ne vidite u modelingu?

- Svjesno sam donijela odluku da ne želim više time aktivno da se bavim i nisam se predomislila. Jednom kada nešto odlučim u životu, više se ne vraćam na isto. Ali da mi je tu i tamo drago odraditi neki projekt, jeste. Iako većinu snimanja i ponuda odbijam. 

Izvrsni temelji

Kako uspijevate uklopiti majčinstvo i silne obaveze?

- Za sad bez problema, dobar sam organizator vlastitog vremena i posla, na Nimru sam prenijela isto, i nas dvije super funkcioniramo kao tim.

 Bili ste tako reći pionirka da neko iz naše zemlje može uspjeti u strogom modnom centru Milanu. Koliko Vam je drago zbog toga?

- Sad sa distance kada se prisjećam tog perioda, jako sam ponosna na sebe. Ipak ostaviti dom i majku sa 17 godina nije bilo jednostavno, bila sam hrabra djevojka, istrajala sam u tom svijetu a ostala dosljedna sebi i svojim principima. Izvukla sam najbolje iz tog posla, finansijski sam sebi postavila izvrsne temelje za cijeli život, investirala sam na prava mjesta, proputovala sam pola planete, upoznala razne kulture, govorim tečno 4 jezika, i možda najvrednije od svega, zadržala sam najkvalitetnije kontakte i prijatelje za cijeli život. Zaista poseban period za mene.

Rekli ste nedavno da Vam je danas važnije koliko Vam je lijepa duša nego tijelo.

-Naravno, suština i svrha su mi prioritet. Emocije na prvom mjestu. Sadržaj ispred forme. Posvećenost porodici i sebi.

Pored Dubrovnika hoćete li još negdje uživati ovog ljeta?

-Već u aprilu sam bila sa Nimrom na 'yoga retreatu' u Antaliji 12 dana, nedavno smo bile u Milanu 10 dana, a u oktobru idemo na 3 sedmice u Španiju.

Nemam stalno prebivalište

S kojim izazovima se najviše susrećete kad je riječ o roditeljstvu?

-Možda činjenica da puno putujemo, živimo na relaciji Sarajevo-Dubrovnik, sada i često odlazimo i u Zagreb zbog posla, tako da još nemam stalno prebivalište, bit će veliki izazov za obje kada Nimra krene u školu, navići se na rutinu i činjenicu da trebamo biti u jednom gradu devet mjeseci godišnje. Ona je ista kao ja, samo čeka kad će i gdje sljedeće ići. Nema mira ni deset dana na jednom mjestu – rekla nam je Čerkez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.