GODIŠNJICA SMRTI

Tajna groba princeze Dajane: Zašto ga niko osim porodice nikad nije vidio

Do otočića je nemoguće doći bez dozvole Čarlsa Spensera

Princeza Dajana. Instagram

L. S. R.

31.8.2023

Na današnju dan 1997. godine u Parizu je poginula princeza Dajana (Diana). Njena smrt bila je šok za čitav svijet jer je princeza u to doba bila najslavnija i najfotografiranija žena na svijetu. 

Kobna noć

Te kobne noći Dajana je sa svojim partnerom Dodijem al-Fajedom (Fayed), vozačem i tjelohraniteljem iz hotela "Ritz" u Parizu automobilom krenula u Dodijev stan a samo nekoliko stotina metara prije odredišta, u tunelu Pont de l'Alma, vozač je izgubio kontrolu nad automobilom.

Princeza je proglašena mrtvom u ranim jutarnjim satima, a informacije je uskoro potvrdila britanska vlada te je vijest o tragičnoj pogibiji u to rano nedjeljno jutro obišla čitav svijet.

Princeza Dajana. Instagram

Tijelo princeze prebačeno je u Veliku Britaniju, a po kovčeg s njezinim tijelom otišao je njezin bivši suprug, princ Čarls (Charles).

Ogroman interes

Iako je ceremonija bila javna, obred ukopa princeze bio je rezerviran samo za najuže članove porodice. U strahu od velikog interesa za Dajanin grob, njen brat Čarls Spenser (Charles Spencer) odlučio je da će pokopati sestru na svom imanju Altorp, odnosno na otoku na jezeru imanja.

Najuža porodica princeze i svećenik su prisustvovali polaganju njenog lijesa u grob.

Grob princeze Dajane je na otočiću na jezeru imanja, a do otočića je nemoguće doći bez dozvole Čarlsa Spensera.

Stoga grob princeze Dajana, unatoč ogromnom interesu javnosti, niko osim njene porodice nikada nije ni vidio ni posjetio. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.