AMUS

AMUS-Godišnja dodjela nagrada za 2020.

Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca. Amus

Piše: M.D.A.

16.3.2021

Upravni odbor „Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca“(AMUS), na sjednici održanoj u ponedjeljak, 15.03.2021., donio je jednoglasnu odluku o otvaranju konkursa za „DODJELU NAGRADA AMUS-a za 2020“. Ova, već tradicionalna manifestacija AMUS-a, ustanovljena 2016. godine, ove godine bit će organizovana u skladu s epidemiološkom situacijom i uz poštivanje svih preporuka i naredbi Kriznog štaba.

Na osnovu Pravilnika o dodjeli nagrada, koji je usvojila Skupština „Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca“(AMUS), konkurs je otvoren za dodjelu nagrada AMUS-a za 2020. godinu i to u sljedećim kategorijama:

 1. Nagrada „Avdo Smailović“ (za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike);

 2. Nagrada „Fra Grgo Martić“ (za promociju muzike naroda u BiH);

 3. Nagrada „Vlado Milošević“ (za muzičku publicistiku i muzikologiju);

 4. Nagrada „Kemal Monteno“ (za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike);

 5. Nagrada „Ismet Alajbegović Šerbo“ (za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike);

 6. Nagrada „Slobodan Bodo Kovačević“ (za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike);

 7. Nagrada „Dražen Ričl“ (za najboljeg mladog autora);

 8. Nagrada „Cvjetko Rihtman“ (za najboljeg studenta muzičkih akademija u BiH);

 9. Nagrada „Oskar Danon“(za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u BiH); i

 10. Nagrada za životno djelo.

Konkurs je zvanično otvoren od ponedjeljka 15.03.2021. godine i traje 15 dana od dana objave. Nagrade se načelno dodjeljuju državljanima Bosne i Hercegovine i pravnim licima sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, a prijedlozi za dodjelu nagrada podnose se u pisanoj formi Upravnom odboru AMUS-a. Konkurs za dodjelu godišnjih nagrada za 2020. godinu nalazi se na web stranici AMUS-a.

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca(AMUS) svake godine nastoji upriličiti svečanost dodjele nagrada, kao izraz poštovanja i priznanja prema umjetnicima, muzičkim stvaraocima i svima koji doprinose očuvanju muzičke tradicije Bosne i Hercegovine. Iskreno se nadamo, da ćemo i ove godine, uspjeti u namjeri da organizujemo svečanu manifestaciju dodjele nagrada, koja sigurno neće biti glamurozna i na nivou prethodnih, ali je važno da je ipak održimo u formatu, koji u tom trenutku bude dozvoljavala epidemiološka situacija. Planirano je, da se manifestacija dodjele godišnjih nagrada AMUS-a održi 11.04.2021.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.