NEPREŽALJENI KRALJ FANKA

Prošlo je 13 godina od odlaska Dine Dvornika, otišao je naglo kao što je i živio

Preminuo je u 44. godini, a iza sebe je ostavio neutješnu suprugu Danijelu i kćerku Ellu

Dvornik: Preminuo u 44. godini. Agencije

L. K. P.

7.9.2021


Na današnji dan, prije 13 godina preminuo je neprežaljeni kralj fanka i muzički kreativac iza kojeg su ostale pjesme za sva vremena, koje su "udarile" trajan pečat muzičke genijalnosti nenadmašnog "enfant terriblea". Sjećanje na Dinu Dvornika ne blijedi ni kod publike kao ni kod onih koji su imali priliku s njim sarađivati i družiti se.

-Dinu ću uvijek pamtiti kao vrhunskog muzičara i nevjerovatan talent koji je obogatio našu scenu i naše živote. Bilo je nevjerovatno gledati ga kako radi. Ja bih šutjela i samo promatrala i osluškivala, nisam mu se petljala. On je sve čuo u glavi i ne bi se smirio dok ne bi postigao taj zvuk. Uvijek je čuo i aranžman, a ne samo pjesmu. Znao je tačno koje instrumente hoće u pjesmi i šta trebaju odsvirati, rekla je Alka Vuica za hrvatske medije.


Danijela i Dino Dvornik. Agencije

Nedavno je, na rođendan kralja fanka 20. avgusta objavljena nova - stara pjesma "Na Karibe" duet Alke i Dine koja je čekala u ladici dugi niz godina.

Preminuo je u 44. godini, a iza sebe je ostavio neutješnu suprugu Danijelu i kćerku Ellu.

Toksikološke analize pokazale su kako je do tragičnog ishoda dovela kombinacija tableta za smirenje i antidepresiva. Njegova supruga Danijela je priznala kako je neposredno pred smrt bio jako depresivan, na što je sigurno utjecala smrt njegovog voljenog oca Borisa Dvornika samo 6 mjeseci ranije. Borisova smrt slomila je Dinu.

-Svako vrijeme ima svoje dobro, izjavio je u intervjuu neposredno prije smrti. Vjerovao je da je pravda ta koja je uvijek pobjeđivala i koja uvijek pobjeđuje, a mlade ljude smatrao je ključnima za boljitak svih. Smatrao je da je njegov otac preminuo baš onda kad je on to sam htio.

Njegova se glazba sluša i danas, 13 godina nakon njegove prerane smrti.



Porodica Dvornik. Agencije

Za života je četiri puta dobio prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin, a posmrtno osam puta.

Dino je zaslužan što je hrvatska muzika ušla u diskoteke u kojima se do njegovog dolaska na scenu uglavnom čula samo strana muzika.

Osim u muzici, Dino je svoju darovitost pokazivao i u glumačkim vodama. Prvi se put na ekranu pojavio u ulozi malog sina svog slavnog oca Borisa Dvornika u legendarnoj seriji “Naše malo misto”. Godine 2004. igrao je glavnu ulogu u filmu “Ta divna splitska noć” Arsena Antuna Ostojića.


Njegov veliki rad i težnja za perfekcijom utjecali su i na njegovo zdravlje. Nikad nije krio svoje probleme s ovisnošću s kojima se dugo borio i koji su ga na kraju i odveli u smrt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.