TUŽNA SJEĆANJA

Prerano nas je napustio, danas bi Toše Proeski slavio 41. rođendan

Kao dijete želio je biti liječnik, ali kasnije je muzika ušla u njegov život - rekao je svojevremeno njegov otac

Proeski: Danas bi slavio 41. rođendan. Agencije

L. K. P.

25.1.2022

Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome, riječi su Toše Proeskog koje i danas žive u njegovim vjernim fanovima, ali i široj publici koja je prepoznala njegovu vrijednost i trud. Toše je poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. godine nedaleko od Nove Gradiške, a danas bi slavio 41. rođendan.

Studirao je pjevanje i bio jedan od najboljih studenata, a muzička karijera krenula mu je strelovitim usponom kad je imao tek 15 godina. Iako je tad još bio samo makedonska zvijezda, ubrzo se njegova publika brojila u milionima, u svim državama bivše Jugoslavije.

Na tržište se probija 2004. godine, zahvaljujući saradnji s Tonyjem Cetinskim pjesmi "Lagala nas mala", a sve popularniji postaje izdavanjem albuma "Dan za nas". Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom i Antonijom Šolom, koja je sa njim otpjevala hit "Srce nije kamen".


Proeski: Muzička karijera krenula mu je strelovitim usponom kad je imao tek 15 godina. Agencije

Toše je od oca Nikole naslijedio ljubav prema umjetnosti. Otac je po zanimanju bio klesar i slijedio je svog sina od početka njegove karijere. Njegovu slavu doživljavao je kao nešto najljepše što mu se dogodilo u životu. Nikada nije tvrdio da će Toše dostići vrh, jednostavno je govorio "ovo je Božije dijete".

- Kao dijete želio je biti liječnik, ali kasnije je muzika ušla u njegov život - rekao je svojevremeno njegov otac.

U svom posljednjem intervjuu za  makedonsku televiziju, Toše je otvorio dušu. Na svakom koncertu, priznao je, imao je svoj mali ritual. Tada bi javno pozdravio mamu, tatu i prijatelje.


- Želio bih se malo trgnuti od svega, ali ne mogu. Mašinerija me je stavila, kako to kažu, u "bubanj" i gotovo. Nema povratka. Tražim povratak od svakodnevnih intervjua, od šminkanja, od skidanja šminke, pakovanja. Svega mi je "do ovdje" Smeta mi sve. Želim, a ne mogu otići na večeru ili trgovinu - otkrio je tada.


Za mnoge je već tada izgledao iscrpljeno, a neki su otišli i korak dalje te pisali kako je pjevač tog dana i naslutio tragediju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.