FORMULA 1

Fertapen kao Sena, McLaren opasno prijeti vrhu

McLarenovi vozači - Pjastri i Noris su drugi i treći, s malim zaostatatkom za liderom

Ferstapen: Osam pol-pozicija u nizu. Platforma X

N. H.

18.5.2024

Aktuelni prvak Formule 1 Maks Ferstapen (Max Verstappen) bio je najbrži u kvalifikacijama za Veliku nagradu Emilia-Romanje, Imoli. On je svoj najbrži krug odvezao za 1:14,746 minuta.

Nizozemac je tako došao do osme pol-pozicije zaredom i tako postao prvi čovjek još od 1989. godine i legendarnog Ajrtona Sene.

Drugo mjesto pripalo je McLarenovom Oskaru Pjastriju. Australac je bio za 0,074 sekundi sporiji od lidera, ali je mogao i do pol-pozicije da nije napravio grešku u finišu posljednjeg pokušaja.

Treći je kvalifikacije okončao Pjastrijev klupski kolega Lando Noris (Norris), sa zaostatkom od 0,091 za Maksom.

Drugi startni red kompletira Šarl Lekler (Charles Leclecer) u Ferrariju, dok je peto mjesto zauzeo njegov timski kolega Karlos Sains (Carlos Sainz).

Najboljih 10 kompletirali su Mercedesov Džordž Rasel (George Russell), Juki Cunoda (Yuki Tsunoda) za RB, sedmostruki prvak Luis Hamilton (Lewis), Danijel Rikardo (Ricciardo) u drugom RB i Niko Hulkenbreg za Hass.

Tragičari su Serhio Perez (Sergio) i Fernando Alonso. Popularni Čeko je ispao u drugom krugu i startat će s 11. mjesta, dok će dvostruki prvak Formule 1 startati trku iz posljednjeg reda, pošto je napravio grešku u prvom dijelu kvalifikacija i ostao bez šansi da se plasira dalje.

Trka je zakazana za nedjelju u 15 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.