AKADEMCI

Osim što igraju fudbal, stignu i učiti: Pike završio Harvard, Minjole političar

Avaz Sport

1.8.2018

Oni ne igraju samo fudbal nego su se odlučili i za edukaciju tokom karijere, mada bi mnogi, s obzirom na njihove zarade, rekli da im to nikad neće biti potrebno.  

Magistar i poliglota

To što je Džerard Pike (Gerard Pique) završio poslovni menadžment na Harvardu nije nimalo zanemariv domet. Magistar s Harvarda navodno ima IQ 150.

Zvanično, IQ golmana Simona Minjolea (Mignolet) nije objavljen, ali je, zato, njemački trener Jirgen Klop (Juregn Klopp) imao mišljenje o njemu.

- Minjole je najinteligentniji golman s kojim sam radio. S njim je, zaista, lako sarađivati, jer sve razumije - rekao je Klop.

Inače, Minjole je diplomirao pravne i političke nauke i govori najmanje četiri jezika.

Njima je sve lako, bar se tako misli, ali izjava Huana Mate (Juan), koji je diplomirao sport i marketing, možda govori dosta toga.

Diplomski rad

- Nije bilo lako studirati u Madridu, a živjeti u Valensiji, ali profesori su imali razumijevanja. Još su se više posvetili kad sam se preselio u London, sa mentorima sam se konsultirao e-mailom. U Mančesteru je već bilo lakše. Zanima me marketing, moj stric se bavi tim poslom u jednoj banci i, kad završim karijeru, volio bih da se posvetim sportskom marketingu - rekao je Mata.

Među akademcima je i Đorđo Kijelini (Giorgio Chiellini), a njegov diplomski rad bio je pod naslovom "Poslovni model Juventusa na međunarodnom tržištu".

Profesor Lampard

U fudbalskim krugovima za najinteligentijeg fudbalera neprikosnoveno važi Frenk Lampard (Frank). Jedan od najboljih engleskih fudbalera svih vremena na testiranju koje su 2009. godine prošli svi fudbaleri Čelzija, imao je koeficijent inteligencije 150. Govori latinski, a saigrači su ga zvali Profesor.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.