LEGENDE

Barbarez: Moj san je bio da igram za Velež

Rekao sam tada da ću igrati za svoju zemlju samo kad moja majka bude sigurna

Avaz Sport

19.9.2018

Sergej Barbarez, nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, koji je sigurno bio jedan od naših najboljih sportskih ambasadora svih vremena, u rođendanskom intervjuu za njemački portal 11freunde.de osvrnuo se na rodni Mostar, rat, početke karijere u Njemačkoj, ali i na našu reprezentaciju.

Posjeta ujaku

Podsjetimo, Barbarez je jučer proslavio 47. rođendan.

Kad je 1992. godine Sergej Barbarez posjetio ujaka u Hanoveru, izbio je rat u njegovoj domovini Bosni i Hercegovini. Tako je ostao u Njemačkoj i postao jedan od najboljih napadača u Bundesligi. Danas ima 47 godina, piše jučer portal 11freunde.

Kakav je bio Vaš san prije dolaska u Njemačku?

- Moj san je u to vrijeme bio da postanem profesionalni igrač Veleža iz Mostara. Nažalost, sve se srušilo dvije godine poslije.

Neposredno prije nego što je izbio rat u Bosni i Hercegovini izbjegli ste u Hanover.

- Pobjegao sam, ako je to ono što hoćete da kažete. U zimu 1991/1992., moj otac je predložio da posjetim svog ujaka u Hanoveru. Nisam znao da su se moj stric i moj otac već složili da se neću vratiti nego ostati u Njemačkoj.

Uskoro Vam se pridružio otac.

- Nekoliko sedmica poslije, doveli smo oca u Hanover. Samo moja majka Zlata nije htjela pobjeći. Mislila je da se mora brinuti o našem stanu.

Vaša majka nije bila u opasnosti?

- Dva puta je skoro nestala s lica zemlje.

Šta to znači?

- Trebala je biti oteta i ubijena. Srećom, imali smo kontakte s nekim ljudima koji su to mogli spriječiti.

Prijetnje smrću

Vaša majka je, također, dobivala prijetnje smrću nakon što ste Vi primili poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

- Rekao sam tada da ću igrati za svoju zemlju samo kad moja majka bude sigurna. Jednog dana, intervenirala je i politika ili političari te su garantirali zaštitu mojoj obitelji. Naravno, iako to nije značilo sigurnost 100 posto, to mi je obećanje dalo unutarnji mir. Tako sam 14. maja 1998., kada sam imao 26 godina, debitirao u Kordobi protiv Argentine. Izgubili smo sa 0:5 - rekao je za kraj Barbarez



47

utakmica odigrao je Barabrez za reprezentaciju BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.