ITALIJA

Sa šest godina je pušio i krao a sada je prvi pik Mančester junajteda

Od ulice do fudbalske zvijezde. Arhiva

Avaz.ba

9.4.2020

U predstojećem prijelaznom roku, kada se situacija normalizuje i pandemija koronavirusa bude prošlosti, poljski napadač Napolija Arkadiuš Milik (Arkadiusz) bit će prvi pik Mančester junajteda.

Navodno, on u djetinjstvu koje nije bilo nimalo lako navijao upravo za Junajted. Poljskog reprezentativca otac je napustio još dok je bio dječak, a već sa šest godina je pušio i krao slatkiše po prodavnicama.  To što je danas velika zvijezda može zahvaliti treneru Slavomiru Moki Mogilanu (Slawomir) koji je u njemu prepoznao talent.  

Mogilan je “preuzeo” ulogu Milikovog oca.

- Moki se pojavio u mom životu i spasio me, rekao je reprezentativac Poljske.

Podsjetimo, 2011. godine Gari Rednap (Harry Redknapp), koji je u to vrijeme bio menadžer Totenhema, pokazao je interes za Milika, ali Poljak nije uspio zadovoljiti trenerski kadar i skaute "Spursa", koji su vjerovali da u to vrijeme imaju boljih napadač u svojim redovima. 

I Riding je propustio priliku da ga kupi, no nakon druge sezone kao profesionalac u redovima ekipe Gornika postigao je osam golova u 15 nastupa, što je Bajeru Leverkuzen bilo dovoljno da ga kupi. Poslije neuspjelih epizoda među "Apotekarima", a zatim i u Augzburgu, posuđen je Ajaksu gdje je eksplodirao. Postigao je 47 golova u 75 utakmica. 

Napoli nije štedio novac, pa je za platio 32 miliona funti kako bi ga kupio prije Juventusa...

Milik. Arhiva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.