BRUKA I SRAMOTA

Nakon incidenta u Trebinju: Kako će biti kažnjeni Jakirović, Milović i ostali učesnici tučnjave

Strani mediji nam se još jednom smiju

Ekspresno stigle kazne. Avaz

Piše: Nermin Demirović

17.10.2022

Strani mediji se još jednom smiju Bosni i Hercegovini, posebno oni u regionu. Premijer liga Bosne i Hercegovine, takmičenje bez ikakve logike zvučnog imena, još jednom je pokazala svu bruku i sramotu.

Ovog puta su u glavnim ulogama bili Sergej Jakirović trener Zrinjskog, Đoko Milović kapiten Leotara, a prema snimcima tu nije ni blizu kraj liste učesnika u tučnjavi koja se odigrala nakon utakmice u Trebinju. Ko je i šta izazvao, tek će se utvrditi ili bar pokušati, ali za sramotne scene su krivi svi koji su u tome učestvovali.

Kazne će uslijediti, a nije nikako nebitno kolike će one biti. Nema sumnje da će se sada krenuti lobirati u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, koji je najpogodnije moguće tlo za to, pokazalo se u više slučajeva.

Ekspresno stigle kazne. Avaz

Međutim, ovdje ne bi bilo loše pomenuti jedan slučaj koji je bio možda i najsličiniji ovoj sramoti iz Trebinja. Tog 22. maja 2005. godine na Koševu su igrali Sarajevo i Široki Brijeg, a nakon utakmice su Mirza Varešanović i Ivica Barbarić krenuli u obračun. Bilo je isto tako sramotno kao u Trebinju, uključili su se još neki s obje strane, a na kraju stigao epilog. Varešanović i Barbarić su dobili četveromjesečne suspenzije.

Treba naglasiti, ekspresno u roku od nekoliko dana. Sve je bilo zasnovano na disciplinskim pravilnicima, a zanimljivo će biti hoće li sada isti ti pravilnici donijeti tako žestoke kazne.

Na društvenim mrežama se već pominje ime Ivana Beusa, čovjeka koji već godinama vedri i oblači u NS BiH, a jasno je naklonjen Zrinjskom. Hoće li nekadašnji čelnik mostarskog kluba, stati iza sramote trenera Mostaraca i može li ovog puta to biti kazna od par hiljada maraka i "pojeo vuk magarca".

Nadati se, a teško očekivati da će jednom u bh. kući fudbala biti dosljedni i krenuti u borbu sa svim neregularnostima u našem fudbalu, ali treba sačekati još nekoliko dana.  

Incident na Koševu odigrao se 2005. godine. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.