"KAJZER FRANC"

"Avazov" vremeplov: Pročitajte šta je legendarni Franc Bekenbauer poručio za naš list 2003. godine

Bekenbauer je odvojio dio svog dragocjenog vremena na razgovor sa reporterom našeg lista, odgovorivši na nekoliko aktuelnih pitanja

Franc Bekenbauer. Printscreen

H. J. I.

30.4.2023

Jedan od najboljih njemačkih fudbalera u historiji, Franc Bekenbauer (Franz Beckenbauer), bio je organizator i glavni promoter Svjetskog prvenstva u fudbalu 2006. godine. 

On je u decembru 2003. godine govorio za "Dnevni avaz" dan uoči žrijebanja za SP. 

U nastavku pročitajte šta je tada poručio. 

Nakon konferencije za brojne novinare iz svih dijelova Evrope, Franc Bekenbauer nije mogao izaći iz sale kongresnog centra Mese u Frankfurtu. Nakon svakog prijeđenog metra sačekivao bi ga novi reporter, koji bi želio još malo ekskluzivnih izjava od "Kajzer Franca". Bekenbauer je odvojio dio svog dragocjenog vremena na razgovor sa reporterom našeg lista, odgovorivši na nekoliko aktuelnih pitanja vezanih za Svjetsko prvenstvo i Bosnu i Hercegovinu.

Nijemci spremni

Gospodine Bekenbauer, da li je Njemačka spremna za Svjetsko prvenstvo?

- Naravno, možemo sutra početi. Istina, ima još stadiona koji se sređuju, ali ne moramo žuriti. Dobro sarađujemo sa FIFA-om, nema apsolutno nijedanproblem koji nećemo riješiti.

Kako će proteći sutrašnji žrijeb, da li je bilo nenadanih problema, poput otkazivanja učešća zvijezde kao što je Sting?

- Žao nam je što neće biti Stinga, to je velika zvijezda. Sigurno je da bi nam on pomogao u promociji Svjetskog prvenstva, ali i Pjerluiđi Kolina ima svoju čar. Ne sumnjam da će dobro zamijeniti Stinga. Osim toga, nije bilo problema. Već dugo se radi na projektu. Frankfurt i centar Mese spremni su da prime sve one koje zanima žrijeb.

Razgovor sa Bekenbauerom objavljen u "Dnevnom avazu" 2003. godine. Avaz

Bosna i Hercegovina je u četvrtoj jakosnoj skupini, zajedno sa selekcijama Ukrajine, Norveške i drugih. Da li Vas to iznenađuje?

- Ne, Bosna i Hercegovina je krajem kvalifikacija za Euro 2004. zabilježila dobre rezultate. Pobijedili ste Norvešku, naravno da se to odražava na rejting i jakosne skupine.

Kriza u Bajernu

Da li bi voljeli BiH u Njemačkoj ili bi Vam bila draža neka atraktivnija reprezentacija?

- Na prvenstvima ne moraju uvijek igrati veliki. Zašto Bosna i Hercegovina ne bi mogla doći? Uostalom, siguran sam da biste imali dosta navijača, možda i najviše od svih.

Možemo li malo o Bajernu?

- Bolje ne. Situacija je sada malo teška, uostalom, ovo je manifestacija posvećena Svjetskom prvenstvu.

A, o Hasanu Salihamidžiću?

- Salihamidžić je odličan igrač. Imao je veoma tešku povredu, koja mnoge igrače prisili na oproštaj, ali on je imao mnogo volje u borbi da se vrati. Još mislim da nije u potpunosti ozdravio i vratio se u formu, ali on je i kao takav veoma važan igrač za Bajern - završio je Bekenbauer. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.