ENGLEZI O "DIJAMANTU"

Džeko je dokazao Pelegriniju da je pogriješio: Sada će protiv Sitija igrati utakmicu karijere

O Džekinom trudu na Etihadu najbolje govori to što navijači Sitija i dalje pjevaju njegovo ime, piše "Manchester City Evening News"

Džeko: Bio nezadovoljan statusom kod Pelegrinija. Twitter

E. Ć.

9.6.2023

Veliko finale Lige prvaka između Intera i Mančester sitija igra se sutra u Istanbulu od 21 sat.

U centru pažnje bit će kapiten bh. reprezentacije Edin Džeko kojem je ovo prvo finale Lige prvaka u karijeri, a igrat će ga protiv svog bivšeg kluba Mančester sitija.

Važan gol

- Od svih podzapleta subotnjeg finala Lige prvaka, povratak Edina Džeke u umove navijača Mančester sitija jedan je od intrigantnijih, piše "Manchester City Evening News".

Ovaj portal podsjeća da je Džeko bio strijelac jednog od najvažnijih golova Sitija ikada. Bilo je to 13. maja 2012. godine za 2:2 protiv Kvins Park Rendžersa. Kasnije je Serhio Aguero (Sergio) dao gol za 3:2 i Siti je osvojio prvu titulu u historiji kluba.

- Baš kao što je to bilo za čitavu četverogodišnju čaroliju u Sitiju, Džeko je bio prisiljen živjeti u Aguerovoj sjeni.

Bosanac je o svom odnosu sa Sitijem - od njegovih navijača do bivših saigrača i bivših menadžera - govorio jezikom bivšeg partnera. 

Odlazak s Etihada

Džeko je otišao na posudbu nakon što su se odnosi pokvarili, iako postoji međusobno poštovanje igrača i kluba. Sada, dok se pripremaju za ponovno okupljanje po prvi put, malo ko bi očekivao da će im se putevi ponovo ukrstiti u finalu Lige prvaka u subotu.

"Dijamant" je za Siti odigrao 189 utakmica i postigao je 72 pogodaka. Davao je gol na svakih 0,77 golova po utakmici, što je bilo impresivno za napadača koji se borio za mjesto s Aguerom - navodi "Manchester City Evening News".

Edin je sa "Građanima" osvojio pet trofeja - dvije Premijer lige, FA kup, Liga kup i Komjuniti šild.

- O Džekinom trudu na Etihadu najbolje govori to što navijači Sitija i dalje pjevaju njegovo ime, osam godina od njegove posljednje utakmice za klub.

Svađa s Pelegrinijem

Sigurno će dobiti pristojan doček na stadionu Ataturk u subotu, kada će njegov nevjerovatan put od odlaska iz Sitija do meča na najvećoj pozornici - piše spomenuti portal.

Isti portal podsjeća na Džekin odlazak 2015. godine zbog svađe sa tadašnjim trenerom Manuelom Pelegrinijem (Pellegrini).

- Vjerovatno pošteno, Džeko je osjećao da bi trebao igrati više, ali Pelegrini se nije složio. Kombinacija Aguera i Džeke koji se bore za isto startno mjesto postala je neodrživa - prenosi "Manchester City Evening News".

Džeko i Pelegrini: Nisu se slagali najbolje. Twitter

Podsjetili su i na Džekinu izjavu za Corriere dello Sport. Edin je te 2015. Siti zamijenio Romom.

- Bio sam u najboljem trenutku u karijeri i nisam želio da budem na klupi, pa sam izabrao Romu. Uopšte ne žalim, naprotiv. Inače, napustio sam Englesku sa trogodišnjim ugovorom, nisam se dogovorio sa trenerom Manuelom Pelegrinijem u Sitiju - rekao je svojevremeno Džeko.

Džeko se u razgovoru za Rominu klupsku stranicu 2019. požalio i kako je konkurencija u Sitiji bila ogromna.

- Tu su uvijek bila četiri kvalitetna napadača, tako da nismo igrali sve vrijeme. Zbog toga nisam uvijek bio sretan, ali znate kada je toliko kvalitete u timu morate se s tim boriti.

Imali smo Aguera, Teveza, poslije Jovetića, Balotelija, Negreda, Adebajora, Bonija..., previše napadača u klubu u tom periodu - rekao je Džeko.

Džeko i Baloteli. Twitter

"Dijamant" je potom briljirao u dresu Rome. Na zimu 2021. se povezivao s povratkom na Etihad, ali do toga nije došlo, da bi Edin na ljeto prešao u Inter.

- Možda me tamo sada cijene više nego ranije - govorio je Džeko 2019. o Mančester sitiju.

Džeko će sada imati priliku da se "osveti" Sitiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.