PRED FINALE LIGE PRVAKA

Britanci o Džeki: Najpotcjenjeniji napadač današnjice ima priliku uzeti sve što mu pripada

Sa 37 godina bi u svom prvom finalu Lige prvaka konačno mogao dobiti priznanje koje zaslužuje, i to upravo protiv Sitija, piše Daily Mail

Džeko: Utakmica karijere. Twitter

E. Ć.

10.6.2023

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine i naš najbolji napadač Edin Džeko večeras će igrati svoje prvo finale Lige prvaka.

Njegov Inter će odmjeriti snage sa Mančester sitijem, a britanski Daily Mail posvetio je tekst "Dijamantu". Tom Kolomose (Collomosse), novinar Daily Maila opisao je Edina kao najpotcijenjenijeg napadača svoje generacije.

Mnogo golova

- Dao je više od 300 golova u svojoj klupskoj karijeri i 64 gola u 127 nastupa za svoju zemlju. Bio je najbolji strijelac u Njemačkoj i Italiji i osvojio devet trofeja, uključujući sve domaće trofeje dostupne u Engleskoj. 

Uprkos tome, napadač milanskog Intera i dalje je nekako potcijenjen kada se govori o najboljim napadačima njegove generacije - napisao je Kolomose za Daily Mail.

On navodi kako u doba samoreklamiranja Džeki možda nije pomogao ni njegov nenametljivi nastup. Ističe kako je heroj navijača Sitija, koji mu nisu zaboravili gol protiv QPR-a 13. maja 2012. za 2:2. Kasnije je Serhio Aguero (Sergio) dao kultni pogodak i donio Sitiju titulu, no ništa ne bi bilo moguće bez Džeke.


- Sa 37 godina bi u svom prvom finalu Lige prvaka konačno mogao dobiti priznanje koje zaslužuje, i to upravo protiv Sitija. 

Džeko je iz Sitija otišao kao otpisan 2015. godine od trenera Manuela Pelegrinija (Pellegrini), a Pep Gvardiola (Guardiola) ga je odbio dovesti u januaru 2021. godine. Na kraju te sezone Džeko je otišao u Inter.

Fudbal je posao, a ne način života. I Džeko to razumije bolje od većine jer je imao devet godina kad je okončan rat u BiH u kojem je ubijeno oko 100 hiljada ljudi i 2,2 miliona je raseljeno. Bilo bi glupo pokušati Džekina sjećanja na djetinjstvo povezati s onim što je nakon toga ostvario.

Ostavio je porodicu i prijatelje u BiH i otišao u češke Teplice sa samo 19 godina. Nakon toga je promijenio četiri zemlje. Ako neka karijera zaslužuje završiti s najvećom klupskom nagradom u evropskom fudbalu, to je onda ova - napisao je Kolomose.

Podsjetimo, veliko finale igra se večeras od 21 sat, a sudit će ga Poljak Šimon Marčinjak (Szymon Marciniak).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.