FRANČESKO AČERBI

Životna priča Džekinog saigrača: Da nije obolio od raka, prekinuo bi karijeru u 28. godini, a sada igra finale Lige prvaka

Uplašen zbog Halanda? Nakon što je pobijedio rak, Interov Ačerbi je naučio živjeti bez straha, piše "The Athletic"

Ačerbi: Ne boji se Halanda. AP

E. Ć.

10.6.2023

Inter će večeras igrati finale Lige prvaka protiv Mančester sitija, a defanzivci "Nerazura" imat će težak zadatak - zaustaviti čudesnog Erlinga Halanda (Haaland).

Iako se radi o napadaču koji je ove sezone dao 52 gola, Interov Frančesko Ačerbi (Francesco Acerbi) se ne boji.

Nije da je Ačerbi bez emocija. Radi se o tome da je prije deceniju naučio da živi bez straha.

Otkriven mu rak

Sljedećeg mjeseca će se navršiti 10 godina od kada je Ačerbi otkrio da ima rak testisa dok je bio na rutinskom pregledu prije sezone u svom tadašnjem klubu Sasuolo.

- Tri sedmice nakon operacije uklanjanja kvržice, Ačerbi se vratio na teren. Sve se dogodilo tako brzo da nije imao vremena da procesuira to iskustvo. 

Međutim, kada je u decembru antidoping test bio pozitivan, hormoni koje je proizvelo njegovo tijelo označili su povratak raka. Italijanski olimpijski komitet brzo i bezosjećajno ga je suspendovao na dvije godine sve dok se krvna slika nije vratila sljedećeg mjeseca i potvrdila Ačerbija - podsjeća "The Athletic".

Ačerbi: Naučio živjeti bez straha. The Athletic

Italijanski defanzivac je imao težak period. Njegov otac Roberto je preminuo 2012. godine, što je on teško podnio. Borio se s depresijom, zbog čega se odao alkoholu.

Pobjeda protiv raka mu je da zauvijek pomogla da prestane piti i da se usredotoči se na fudbal.

- Da nije bilo raka, otišao bih u penziju s 28 godina. Moguće je da bih igrao negdje u Seriji B, ali rak je započeo moj pravi život - rekao je Ačerbi u intervjuu za "Gazzette dello Sport", podsjeća "The Athletic".

To je promijenilo i njegovu percepciju svijeta, a Bog je postao važan dio njegova života. Na društvenim mrežama poslao je sliku s likom Ivana Pavla II i citatom: "Uzmi život u svoje ruke i učini ga remek-djelom".

Igrao za oca

U 20-tim nije bio zadovoljan svojom karijerom, ramišljao je i da prestane igrati, ali prije raka motivacija mu je bio otac.

- Igrao sam za mog oca. Mnogo je brinuo, možda i previše - rekao je Ačerbi kojem je otac preminuo 2012., četiri mjeseca prije nego će Frančesko potpisati za Milan.

U julu 2013., tokom predsezonskog doktorskog pregleda u Sasuolu, Ačerbiju je dijagnosticiran rak testisa. Rak je uklonjen, ali uskoro se ponovno pojavio, prisiljavajući Ačerbija na hemoterapiju u trajanju od tri mjeseca.

No, to ga nije pokolebalo. Otvorilo mu je oči i zauvijek promijenilo život. Ačerbi više nije volio partijati, a alkohol je zamijenio voćem i povrćem.

Potom je u periodu od oktobra 2015. do januara 2018. odigrao 149 uzastopnih utakmica. Bez odmora, bez suspenzija i bez ijedne povrede u više od tri godina.

Džeko i Ačerbi: Od rivala do saigrača. Twitter

U tom periodu je probudio interes Lestera, ali nije želio napustiti Sasuolo koji je stajao iza njega. Potom je 2018. otišao u Lacio, igrao Ligu prvaka.

Gol u Zenici

Postao je bitan član reprezentacije Italije, a zanimljivo da je prvi gol za "Azure" dao u Zenici protiv Bosne i Hercegovine (0:3) u okviru kvalifikacija za Euro 2020. godine.

Bio je i dio reprezentacije Italije koja je osvojila Evropsko prvenstvo. Imao je važnu ulogu u timu Roberta Manćinija (Mancini).

U septembru prošle godine je stigao u Inter na posudbu iz Lacija, jer je izgubio mjesto u timu poslije dolaska Alesija Romanjolija (Alessio Romagnoli), Nikola Kasale (Casala) i Marija Gila.

Stigao je u Meacu na poziv svog bivšeg trenera Lacija Simonea Inzagija (Inzaghi). U Interu su ga navijači dočekali "na nož", ipak se radilo o igraču koji je nosio dres ljutog rivala Milana.

No, Ačerbi se izborio sa svim. Sada će sa 35 godina na leđima igrati veliko finale Lige prvaka i čuvat će čudesnog Halanda.

Ačerbi se ne boji ni Halanda, ni Mančester sitija. Životnu utakmicu je već pobijedio, a osvajanje Lige prvaka bila bi kruna karijere.

Frančesko Ačerbi je karijeru počeo u niželigašu Paviji, igrao je još za Renatu, Speciju, Ređinu, Đenovu, Kijevo, a onda je 2012. stigao u Milan.

Za reprezentaciju Italije je sakupio 29 nastupa i postigao je jedan gol - onaj protiv Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.