DRAMA UHAPŠENIH NAVIJAČA

Dva Boysa zatvorena u Grčkoj imaju dijabetes, nisu mogli do inzulina

Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske su predani vrhunski senzori koji će već u ponedjeljak hitno krenuti put Grčke

Zdravstveni problemi navijača Dinama. Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSIIPixsell

N. Aj.

26.8.2023

Davor Skeledžija, aktivist i urednik portala nainzulinu.com, objavio je kako su u dva grčka zatvora pritvorena dva Boysa s tip 1 dijabetesom te su oba imala problema s pristupom inzulinu zbog čega su trpjeli zdravstvene posljedice.

Jedan od njih je 18-godišnjak. Skeledžija kaže kako im je u međuvremenu osiguran nesmetan pristup lijeku te Skeledžija vjeruje da će se to i nastaviti, prenosi Index.hr.

Kontinuirano mjerenje glukoze

- Danas se pod minimalnim standardom za liječenje tip 1 dijabetesa smatraju i senzori za kontinuirano mjerenje glukoze koje pritvoreni mladići sada nemaju.

Uz pomoć senzora i malog uređaja, osoba s dijabetesom prati kolika mu je trenutna razina glukoze i kada se ona približi opasnim granicama, može reagirati.

Injekciju inzulina uzima u slučaju da je glukoza visoka, a nešto slatko ako glukoza padne. Senzori posjeduju i alarme kako bi zvučnim signalom upozorile osobu s dijabetesom ako je glukoza iznad dozvoljenih granica - opisao je Skeledžija.

- Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske su predani vrhunski senzori koji će već u ponedjeljak hitno krenuti put Grčke u Veleposlanstvo Republike Hrvatske. Potom će biti isporučeni u udaljeni zatvor Nigrita na granici s Bugarskom te Avlona blizu Atene u koje su smještene naše osobe s dijabetesom - poručio je Skeledžija.

Ogroman angažman

Zahvalio je na empatiji i podršci od Ministarstva vanjskih poslova prema pritvorenim osobama s dijabetesom i drugima zatečenima u sličnoj situaciji.

- Također zahvaljujemo Grčkoj dijabetičkoj federaciji na ogromnom angažmanu u prikupljanju informacija o zatočenim osobama s dijabetesom kao i senzibilizaciji uprava obaju zatvora na specifičnosti dijabetesa tip 1 - zaključuje Skeledžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.