PREDSJEDNIK UEFA-E

Čeferin: Koliko ja znam Mbape i Haland ne sanjaju o Saudijskoj Arabiji

Prvi čovjek krovne kuće evropskog fudbala zatvorio vrata Lige prvaka klubovima iz Saudijske Arabije

Čeferin: Nije se razvio ni kineski fudbal. Twitter

E. Ć.

31.8.2023

Nakon što se pojavila vijest da bi se saudijski klubovi mogli takmičiti u UEFA Ligi prvaka, predsjednik krovne kuće evropskog fudbala Aleksandar Čeferin je govorio o aktuelnoj situaciji u fudbalu.

Čeferin je saudijsku ligu uporedio s kineskom, te naglasio kako to prvenstvo ne radi na pravi način. Naveo je i kako Saudijska Arabija nije prijetnja po kvalitet evropskog fudbala.

- Vidjeli smo sličan pristup u Kini koja je dovodila igrače na kraju njihovih karijera nudeći im mnogo novca. Kineski fudbal se nije razvio, niti se Kina kvalificirala za Svjetsko prvenstvo. To nije pravi način na koji treba raditi. Trebaju razvijati igrače i trenere, ali to nije moj problem - rekao je Čeferin.

Govoreći o igračima koji su otišli u Saudijsku Arabiju, prvi čovjek UEFA-e je naveo da su pri zalasku karijera.

- Koliko ja znam, Kilijan Mbape i Erling Haland ne sanjaju o Saudijskoj Arabiji. Ne vjerujem da najbolji igrači na vrhuncu svojih karijera žele ići u Saudijsku Arabiju. Kada razgovaram s ljudima o igračima koji su otišli tamo, niko ne zna gdje zapravo igraju - izjavio je Čeferin.

Čeferin je dodao i kako ne vidi Saudijsku Arabiju kao konkurenta UEFA-inim turnirima, te je naglasio kako samo evropski klubovi mogu učestvovati u Ligi prvaka, Evropskoj i Konferencijskoj ligi.

Odbio je i mogućnost odigravanja finala Lige prvaka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.