PRVI ČOVJEK UEFA-E

Čeferin o Superligi: Nećemo ih pokušati zaustaviti, jedva čekam to takmičenje s dva kluba

Kazao je da je pogledao prezentaciju sistema takmičenja i da je teško odlučiti treba li biti šokiran ili zabavljen tim šouom

Čeferin: Nadam se da znaju šta rade. Platforma X

E. Ć.

21.12.2023

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin oglasio se nakon presude Evropskog suda pravde u korist Superlige protiv FIFA-e i UEFA-e.

- Provjerit ćemo i procijeniti trebamo li izmijeniti svoj stav prema Superligi. Važno je naglasiti da Superliga nije zasnovana na principima koji su temelj fudbala, a to su principi sportskih uspjeha. Samo UEFA to garantira.

Nećemo ih pokušati zaustaviti. Mogu kreirati šta god žele. Nadam se da će započeti sa svojim fantastičnim takmičenjem čim prije, s dva kluba. Nadam se da znaju šta rade, ali nisam siguran da je tako. Fudbal nije na prodaju - rekao je Čeferin.

Kazao je da je pogledao prezentaciju sistema takmičenja i da je teško odlučiti treba li biti šokiran ili zabavljen tim šouom.

Inače, prema planu, takmičila bi se 64 kluba podijeljena u tri divizije. Bilo bi promocija u više rangove i ispadanja u niže rangove.

Planirano je da takmičenje u Superligi bude podijeljeno na dvije faze. Prva faza bi se igrala po ligaškom sistemu, a svaka ekipa bi odigrala 14 utakmica, po sedam kući i u gostima.

U najjače dvije lige - zvijezda i zlato, takmičilo bi se 16 klubova raspoređenih u dvije grupe po osam. Četiri najbolje ekipe iz obje grupe bi prošle u četvrtfinale.

U trećoj ligi - plava igrala bi preostala 32 kluba u četiri grupe po osam klubova. Dva najbolja iz svake grupe također bi izborila četvrtfinale, a pobjednici svih triju liga dobit će trofeje.

Za sada su sigurni učesnici Superlige Real Madrid i Barcelona koji su jedini ostali dio projekta pokrenutog u aprilu 2021. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.