OSIJEK

Otkazano suđenje braći Mamić: Zoran otkazao punomoć advokatu

Pred kraj oktobra prošle godine okrivljeni Vuksan priznao je krivicu i nagodio se s Uskokom

Zdravko i Zoran Mamić. Armin Durgut/PIXSELL

FENA

prije 7 dana

Na osječkom Županijskom sudu u ponedjeljak je odgođeno suđenje braći Zdravku i Zoranu Mamiću i ostalima za izvlačenje novca iz "Dinama" u aferi "Dinamo 2", jer je optuženi Zoran Mamić otkazao punomoć dosadašnjem advokatu Miji Golubu.

Na raspravi u ponedjeljak trebali su svjedočiti bivši igrač NK Osijeka i nekadašnji trener "Dinama" Nenad Bjelica i njegova supruga. Međutim ročište je odgođeno, jer je advokat Golub u nedjelju navečer obavijestio Sud da mu je njegov klijent Zoran Mamić otkazao punomoć za zastupanje u ovom predmetu.

Predsjednik Sudskog vijeća Davor Mitrović izvijestio je kako je u nedjelju, nešto poslije 20 sati, advokat Golub uputio e-mail poruku, u kojoj je izvijestio da mu je Zoran Mamić otkazao punomoć i da će naknadno angažirati novog branitelja.

Dokumentacija iz spisa

Branitelji optuženih i v.d. direktora Uskoka Sven Mišković usaglasili su se da u takvim okolnostima nema uslova za održavanje rasprave, a Mitrović je rekao da će Predsjedništvu Županijskog suda proslijediti spis s prijedlogom da se Zoranu Mamiću imenuje branilac po službenoj dužnosti i to osječki advokat Alan Čurik, koji je na nekim ročištima već prisustvovao kao zamjena Miji Golubu.

Najavio je kako će se nova rasprava, prema prethodno dogovorenom rasporedu nastaviti u utorak, ali će se, umjesto ispitivanja pozvanih svjedoka, pregledavati dokumentacija iz sudskog spisa.

Advokat optuženog Marija Mamića, Ivan Stanić, ocijenio je neprihvatljivim da bilo ko u ovakav predmet ulazi nepripremljen te kako vjeruje da ni advokat Čurik neće prihvatiti odbranu, bez da prije toga zatraži primjereno vrijeme za upoznavanje sa spisom i optužnicom.

Optužnicom u tzv. aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti, obuhvaćeni su i Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, privrednici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Priznanje krivice

Uskok tereti Zdravka Mamića da je od decembra 2004. do decembra 2015., ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih firmi iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a kao i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao - klub oštetili za više od 19 miliona eura.

Tužilašt tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura.

Pred kraj oktobra prošle godine okrivljeni Vuksan priznao je krivicu i nagodio se s Uskokom, pa je na osnovu sporazuma stranaka, osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina.

Krivicu je priznao i okrivljeni privrednik Igor Krota, koji je nakon nagodbe s Uskokom, osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.