RUKOMET

Enid Tahirović za "Avaz" najavio Svjetsko prvenstvo: Skandinavci odlučuju o prvaku

Od svih reprezentacija iz regiona, Hrvati imaju najbolje šanse, smatra bivši bh. reprezentativac

Tahirović: Španija je dosta podmla dila selekciju i veliki je upitnik šta može ponuditi. TWITTER

Piše: A. Vatreš

11.1.2023

Poljska i Švedska će od 11. do 29. januara biti domaćini 28. izdanja Svjetskog rukometnog prvenstva, koje će biti otvoreno večerašnjim duelom Francuske i Poljske (21).

Naslov će drugi put u nizu braniti Danska, koja je slavila na dva posljednja šampionata, 2019. (Danska i Njemačka) i 2021. (Egipat), te će imati priliku da postane prva selekcija koja je vezala tri titule.

Isti favoriti

Danci su predvođeni Mikelom Hansenom (Mikkel) i ovaj put među glavnim favoritima, a naš proslavljeni reprezentativac Enid Tahirović (50) smatra kako će se prvak odlučivati između njih i još dvije skandinavske selekcije.

- Posljednjih godina u svako prvenstvo, i evropsko i svjetsko, ulazimo s tim nekim istim favoritima. To se uglavnom svodi na skandinavske zemlje - Dansku, Švedsku i Norvešku, koje su stvarno u zadnje vrijeme ponajbolje reprezentacije – rekao je Tahirović za “Dnevni avaz”.

Odmah iza njih svrstao je aktuelnog evropskog viceprvaka Španiju, uprkos činjenici da je znatno podmladila selekciju.

- Španija je dosta podmladila selekciju i veliki je upitnik šta može ponuditi na ovom prvenstvu, ali ih zbog imena i prošlih uspjeha uvijek ubrajamo u favorite. Naravno, tu su i Nijemci, koji dolaze u nekom šarenom sastavu i pokušat će iznenaditi, kao i Hrvatska – istakao je Tahirović.

Hansen: Danska brani naslov. TWITTER

Smatra da na ovom turniru neće biti iznenađenja, kao što je to bio slučaj s fudbalskim SP u Kataru.

- Ne vjerujem da može iznenaditi neka reprezentacija na koju niko ne računa, poput Maroka u fudbalu. Moje mišljenje je da će se prvak odlučivati između tri skandinavske zemlje, gdje su bez obzira na sve Danci neki prvi favoriti.

Nije siguran šta se može očekivati od rekordera i aktuelnih olimpijskih prvaka Francuza.

- Francuze sam zaboravio, mada sam vidio da dolaze u oslabljenom sastavu. Karabatić je sad već u godinama, nije on više ona prevaga kakva je bio. Francuzi su sigurno u tom nekom krugu favorita koje uvijek spominjemo – kazao je Tahirović.

Na predstojećem turniru učestvovat će i pet selekcija iz regiona. Pored Hrvatske, tu su Srbija, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora.

Kandidat za medalje

- Što se tiče reprezentacija iz regiona, mislim da Hrvati imaju najbolje šanse. Oni se po “difoltu” ubrajaju u kandidate za osvajanje medalje i kako sam mogao vidjeti dolaze u ponajboljem sastavu – kazao je Tahirović.

Za ostale selekcije smatra kako mogu pomrsiti račune favoritima, ali da nemaju kapacitet za nešto više.

- Srbija je odigrala dobro pripremne utakmice, te će im to biti motiv više za turnir. Slovenci uvijek su tu da nekome pomrse račune, ali ne vjerujem da su spremni za neki veći plasman. Sjeverna Makedonija i Crna Gora također mogu biti nagazne mine, ali ne vjerujem da imaju kvalitet za nešto više, pogotovo Makedonija koja dolazi na turnir s dosta mladih igrača. Oni na čelu s Kirom Lazorovom rade na tome da za tri-četiri godine imaju reprezentaciju kakvu su imali zadnjih godina, jer znamo da su se skoro svi oprostili od te generacije – dodao je Tahirović.

Na prekretnici

Reprezentacija BiH je posljednji put bila učesnik SP u Kataru 2015. godine. Od tada je propustila tri vezana šampionata, a ovo će biti četvrto.

- Cijela priča reprezentacije se nalazi na nekoj prekretnici, kako i šta dalje. Teško možemo momentalno ponoviti taj uspjeh odlaska na SP. Možda bi se trebali ugledati na te neke selekcije poput Crne Gore ili Makedonije, da istrpimo neuspjehe s mlađim igračima, te da za tri-četiri godine imamo reprezentaciju koja će biti redovan učesnik prvenstava - jasan je Tahirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.