BIH

Umjesto sudova, ostavinski postupak vodit će notari

Novi Zakon o nasljeđivanju stupa na snagu od septembra

E. DUVNJAK-ŠALAKA

29.7.2014

 


Ostavinske rasprave bi od Nove godine u Federaciji BiH, umjesto sudova, trebali voditi notari. Tome je prethodilo donošenje novog Zakona o nasljeđivanju koji će biti objavljen u septembru, a njegova primjena će početi tri mjeseca kasnije. U susjednoj Srbiji također su najavili ovakav način vođenja postupaka ostavinske rasprave već za dva mjeseca.

 

Rješavanje žalbi

- Kod nas je usvojen novi Zakon o nasljeđivanju u Federaciji BiH, kojim je predviđeno da će ostavine raditi notari, kao posao koji će im ustupati sudovi. A žalbe će, ukoliko ih bude, rješavati sud - objašnjava notar Ljubiša Marković.

Dodaje da će oni koji pokreću ostavinski postupak sudu podnositi zahtjeve, a sud će ih dalje dostavljati notarima na završavanje. Marković misli kako ova novina ne bi trebala iziskivati dodatne troškove građanima.

S druge strane, sarajevski advokat Šemso Temim kaže kako nije uvjeren da je opravdano dati to u nadležnost notarima.

- Nisam siguran da će se poboljšati efikasnost u ostavinskom postupku ako se to da notarima. S druge strane, na ovaj način advokatima se uzima još jedan posao - rekao nam je Temim.

Besplatan proces

Za razliku od Markovića, on smatra da će ovaj način vođenja ostavinskog postupka građanima predstavljati dodatne troškove.

- Sada je ostavinski postupak na sudu besplatan, a u postupcima gdje su nasljednici poznati postupak se može provesti i bez pomoći advokata. A kada to budu vodili notari, morat će im se platiti, a njihove usluge nisu male - naveo je Temim.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.