BIH

Novalić razgovarao sa Sultanoglu

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu

Autor:Fena

12.5.2015

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas sa pomoćnicom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Europu i Zajednicu nezavisnih država Cihan Sultanoglu, koja boravi u višednevnom posjetu Bosni i Hercegovini. 

Federalni premijer upoznao je visoku gošću da je na jučerašnjem susretu čelnika Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada s predstavnicima međunarodne zajednice i njezinih financijskih institucija, održanom na Jahorini, konstatirano kako je ekonomski razvoj prioritetan u odnosu na ostala pitanja. 

Na Jahorini je usuglašena agenda u šest točaka u kojima treba prioritetno djelovati. Riječ je, precizirao je Novalić, o zoni fiskalne politike, radno-pravnom zakonodavstvu, unaprjeđenju poslovnog okruženja, socijalnoj sferi, vladavini prava i javnoj upravi. Jedan od konkretnih ciljeva je i pojednostavljenje procedura za registraciju i dobijanje dozvola za početak rada poduzeća kroz tzv. “one stop shop” model. 

Prema riječima Cihan Sultanoglu, većina onoga što je naznačeno kroz šest usuglašenih točaka je i prioritet djelovanja UN-a i njegova Razvojnog programa (UNDP), te su otvorene mogućnosti suradnje. Pri tome je, uz ostalo, ukazala na zainteresiranost za projekte lokalnog i ruralnog razvoja, te energetske učinkovitosti. Na susretu je konstatirano da primjena energetske učinkovitosti na stambenim, poslovnim i javnim objektima doprinosi ne samo štednji i manjim računima za utrošenu energiju, već i zapošljavanju kapaciteta i radnika koji će ove projekte izvoditi.

Ovaj model gradnje već primijenjen u objektima izgrađenim ili saniranim nakon vremenskih nepogoda koje su protekle godine pogodile Bosnu i Hercegovinu. 

U današnjim razgovorima u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu sudjelovao je i rezidentni koordinator UN-a i rezidentni predstavnik UNDP-ja u BiH Yuri Afanasiev, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.