BIH

Odbrana predložila da Komisija odbije tužbu, a Kurspahić da Salihović treba biti razriješen funkcije glavnog tužioca i tužioca

S. Saletović

Piše: M. R. S.

16.6.2017

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i odbrana završili su bez prisustva javnosti, s iznošenjem završnih riječi u postupku koji se vodi protiv suspendiranog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

Nakon završenog ročišta, advokat Gorana Salihovića, Rifat Konjić, rekao je da je javnost bila isključena da ne bi čula šta se Salihoviću stavlja na teret, a to su stvari koje nisu zasluživale postupak te je predložio da Komisija odbije tužbu.

Glavna disciplinska tužiteljica Alema Kurspahić istakla je da vjeruje da će Salihović dobiti najveću kaznu i da ostaju pri zahtjevu da bude razriješen s pozicije glavnog tužioca i tužioca.

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, te da je omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlaštena i da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Salihović je osumnjičen i za namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, unapređenjem i napredovanjem u službi ili bilo kojim drugim oblastima koje su u nadležnosti VSTS-a, te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Odluka će biti za 15 dana.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.