BIH

Ambasador Edward Ferguson posjetio Jajce

Piše: E.C.

2.8.2017

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson boravio je u radnoj posjetu u Jajcu, gdje se susreo s načelnikom Općine Jajce Edinom Hozanom, s kojim je razgovarao o političkoj i ekonomskoj situaciji u ovoj općini, te o suradnji s kompanijom Steelmin d.o.o., britanskim proizvođačem strateških legura za metalnu i hemijsku industriju koji od 2011. godine posluje u Jajcu.

Tokom posjete ambasador se susreo sa jajačkim srednjoškolcima.

- Ja sam o njima čitao čak na BBC-u! Ovi mladi ljudi ulijevaju nadu u bolju budućnost. Oni znaju da različitosti treba njegovati, a ne bojati se njih. Bilo mi je zadovoljstvo sresti Edina Hozana, načelnika Općine Jajce, koji je nekada bio profesor u Srednjoj strukovnoj školi Jajce, te čuti o njegovoj predanosti rješavanju preostalih problema u postojećem školskom sistemu - rekao je ambasador Ferguson.

Nikolas Rimac jedan od organizatora protesta nije krio oduševljenje.

- S ambasadorom smo razgovarali  o obrazovnom sistemu kao i borbi protiv podjela i segregacije. Njegova  posjeta mnogo nam znači jer smo još jedan most prijateljstva izgradili – govori nam Rimac.

Britanski Red Rock oživljava bh. giganta

Britanska kompanija Red Rock Resources sklopila je finansijski sporazum s firmom Steelmin, čiji je cilj da se naredne godine pokrene proizvodnja u ferosilicije. Očekuje se da godišnji prihod od proizvodnje bude 36 miliona eura, a dobit prije poreza oko sedam miliona eura.

- Odgovor potencijalnih kupaca je ogroman kao i podrška domaćih dobavljača opreme i materijala. Predviđamo da će većina materijala proizvedenog ovdje biti prodana na tržište EU, čime će se Bosni i Hercegovini pomoći da ostvari veće izvozne kvote – rekao je Chris McNamee, generalni direktor Steelmin Limited.

Kompanija je već platila prvu tranšu od 2,7 miliona eura a pogon će biti pušten u rad početkom naredne godine..

- Fantastično je vidjeti iskusne i vješte radnike iz Jajca kako zajedno sa velikim britanskim investitorima nastoje oživjeti ovu važnu industriju. Do početka proizvodnje predviđene za početak naredne godine, Steelmin će zaposliti 150 radnika, a očekuje se da će ovaj broj rasti- ističe Ferguson.

Inače, kompanija Steelmin je osnovana 2011. na temeljima nekadašnjeg industrijskog giganta Elektrobosne, fabrike ferolegura, koja je bila jedna od profitabilnijih firmi u bivšoj Jugoslaviji koja je zapošljavala  3.000 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.