BIH

U Srebrenici od 1.286 nezaposlenih, najviše mlađih od 30 godina

Srna

2.2.2018

Broj nezaposlenih u općini Srebrenica, prema evidenciji biroa za zapošljavanje, već je nekoliko godina isti, izjavio je za Srnu vodeći referent u ovom birou Veljko Petrović. Trenutno, prema evidenciji, nezaposlenih je 1.811, od kojih 1.286 aktivno traži posao.

Petrović pojašnjava da već nekoliko godina nije bilo otvaranja novih proizvodnih pogona i masovnijeg prijema radnika u radni odnos, a da je istovremeno broj onih koji se zapošljavaju ili odjavljuju sa evidencije biroa zbog drugih razloga, približno isti broju onih koji se prijavljuju. 

- Među nezaposlenima koji aktivno traže posao, najviše je nekvalifikovanih radnika - 481, zatim 346 kvalifikovanih i 34 polukvalifikovana radnika. Sa srednjom stručnom spremom na posao čekaju 322 osobe, a 14 ih ima završenu višu školu. Posao traži čak 81 osoba sa visokom stručnom spremom iz ovog mjesta i osam sa završenim master studijima - rekao je Petrović.

On je dodao da su od ukupno 1.286 osoba, koje aktivno traže posao, 243 mlađe od 30 godina. 

U ovoj godini očekuje se da će doći do značajnijeg smanjenja broja nezaposlenih u Srebrenici, jer je načelnik općine Mladen Grujičić najavio otvaranje novih pogona i radnih mjesta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.