BIH

Solak za Avaz.ba: Nema opasnosti od izlijevanja rijeka i poplava

Arhiva

Piše: R. BELKO

9.3.2018

Prethodna dva-tri dana zabilježen je trend rasta vodostaja, ali je od jutros vodostaj u stagnaciji, odnosno u opadanju. Potvrdio je ovo za Avaz.ba Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

- Prognoza koju smo jutros dobili kaže da neće biti većih padavina i da će korita rijeka moći primiti tu količinu vode, tako da nema opasnosti od izlijevanja i poplava - kazao je Solak. 

Na pitanje je li Federalna uprava civilne zaštite spremna u slučaju da u narednom periodu dođe do izlijevanja rijeka, Solak kaže da su u proteklom periodu pripremili planove.

- Svakodnevno komuniciramo sa svim strukturama. U situacijama kada vodostaji rastu, komunikacija se odvija svakog sata. U kontaktu smo sa svim institucijama važnim za ovaj segment. U prvom planu tu su Federalni hidrometeorološki zavod, Agencija za vodno područje rijeke Save, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, strukture unutar Civilne zaštite i lokalne jedinice - kazao je Solak.

Dodao je da ništa ne prepuštaju slučaju i da je trenutno fokus jedino na Unsko-sanskom kantonu.

- Usljed topljenja velikih količina snijega i kiše prati se situacija u USK, odnosno vodostaji Une, Sane i Vrbasa. U pripravnosti smo, jer ništa ne treba prepuštati slučaju - zaključio je Solak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.