PARLAMENT BIH

Košarac: Izetbegović i SDA pokušavaju napraviti privatnu državu

K. Ke.-E. Ma.

20.4.2018

Kvoruma za održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH danas nije bilo, a predsjedavajući Mladen Bosić (SDS) rekao je da je to bilo očekivano.

- Prema procedurama sam sazvao sjednicu i prekinuo. Mislim da ovdje pušu predizborni vjetrovi i vjerujem da će ovakvih inicijativa biti još. Sve što bude po Poslovniku, ja ću raditi do septembra i tada neću više ovakve zahtjeve primati - naveo je Bosić.

Dopredsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ) je kazala da je stigla na poziv i da je sjednica zakazana u skladu s Poslovnikom.

Predizborni vjetrovi

- Ne vidim razloga zašto nisu svi došli da raspravljamo o ovome. Jedni prijete mitraljezima, drugi naoružavanjem, i mislim da je interes države da se o ovome raspravlja - navela je Krišto, dodajući da je Klub HDZ-a bio spreman na raspravu.

Komentirajući izjavu Bosića da ovdje pušu predizborni vjetrovi, ona je rekla da se to može tako nazvati.

Na pitanje da li smatra izjave Bakira Izetbegovića ratnohuškačkim, ona je kazala da bi sve izjave koje idu u tom smjeru nazvala tako.

Istaknula je da se trebalo raspravljati o tome da li se oružje u BiH proizvodi i prodaje po zakonima države.

Poslanik Momčilo Novaković (PDP-NDP) kazao je kako se sjednica trebala održati da se raspravlja o izjavama koje podižu tenzije.

- Jer danas o ratu pričaju oni koji su bježali i nisu bili u ratu - naveo je Novaković.

Saša Magazinović (SDP) je kazao kako su se nacionalističke stranke udružile i sarađuju na tome da skrenu pažnju javnosti sa stvarnih problema.  

Staša Košarac (SNSD) naveo je da SDA želi napraviti privatnu državu.

Istaknuo je da nedolazak člana Predsjedništva BiH i Kluba SDA te drugih stranaka iz FBiH smatra lošim.

Kontroliranje OSA-e

- O tim izjavama Izetbegovića trebao je raspravljati Parlament. Izetbegović je opstruiranjem ove sjednice spriječio dijalog. Oni koji najviše brane institucije države čine najviše da se one uruše. Definitivno je jasno da Izetbegović ne želi dijalog i da on i SDA žele napraviti privatnu državu. Izetbegović od OSA-e pravi svoju privatnu agenciju. Nema nadzora nad tom agencijom. Od direktora pravi svog privatnog agenta koji radi samo u njegovu korist. Brojni su primjeri da Izetbegović i SDA rade na tome da naprave bošnjačku državu - zaključio je Košarac.

Dodao je da se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u Skoplju sastao s premijerom Kosova, koje BiH nije priznala.

- Mi to osuđujemo. Dakle, tražimo da nam se objasni šta znači proizvodnja oružja "za ne daj, Bože". Svjedoci smo izjave da nema takve proizvodnje, gdje su dokazi za to? Neka nam Ministarstvo odbrane pokaže da nema toga. Tražili smo i od Mladena Ivanića da zatraži odgovore, trebao je i on doći na ovu sjednicu. Jasno je zašto to ne radi. On želi glasove Bošnjaka. Mladena Bosića pitamo je li tačno da Predsjedništvo BiH nije ni dobilo poziv na ovu sjednicu - upitao je Košarac.

On je dalje kazao da je vidljivo da se ne može skupiti kvorum.

- Bosić nema kapacitet da okupi cjelovit Kolegij i pitanje tog autoriteta ćemo stavljati na dnevni red. On jeste sazvao sjednicu, ali je Boga molio da se ne održi. Klasična karikatura - kazao je Košarac.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.