NOVA VLAST

Opći izbori bit će raspisani 8. maja

S. DEGIRMENDŽIĆ

3.5.2018

Centralna izborna komisija BiH raspisat će opće izbore u utorak, 8. maja, nezvanično je potvrđeno „Avazu“ u CIK-u. 

Prema odredbama Izbornog zakona BiH, izbori se održavaju prve nedjelje u oktobru, što znači da će građani BiH novu vlast birati 7. oktobra. No, još je neizvjesno hoće li izbori biti održani prema sadašnjim ili novim odredbama Izbornog zakona.

Asimetrična rješenja

Ostalo je, naime, još pet dana za eventualni dogovor o izmjenama ovog zakona ako se želi da izbori budu raspisani prema izmijenjenom zakonskom rješenju, a nova runda pregovora između lidera pet parlamentarnih stranaka u FBiH zakazana je za danas u Sarajevu.

Kao i u prethodnih nekoliko mjeseci, i današnji sastanak predsjednika SBB-a, SDP-a, SDA, HDZ-a BiH i DF-a organiziraju ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormak) i ambasador Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), šef Delegacije Evropske unije u našoj zemlji. Tokom ranijih razgovora nije došlo do približavanja političkih stavova o načinu provedbe presude Ustavnog suda u predmetu „Ljubić“, koja se odnosi na popunu Doma naroda Parlamenta FBiH.

S jedne strane lideri SBB-a, SDP-a, SDA i DF-a Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić, Bakir Izetbegović i Željko Komšić saglasni su da, prije svega, korigiraju trenutna asimetrična rješenja kada su u pitanju Vijeće naroda u RS i Dom naroda u FBiH.

Suprotni stavovi

Zatim, postoji jedinstven stav ove četiri stranke da sve što se bude radilo u vezi s izmjenama Izbornog zakona, mora biti bazirano na popisu iz 1991. godine te da se ne može odustati od toga da svaki kanton u FBiH treba biti predstavljen u Domu naroda i sva tri naroda ako oni budu izabrani u kantonalnim skupštinama.

S druge strane, HDZ BiH insistira na rješenjima ranije ponuđenim kroz izmjene Izbornog zakona u Parlamentu BiH, koje su odbijene u Predstavničkom domu. Ovakvi stavovi bili su zagovarani do 25. aprila, kada je održan posljednji sastanak s Kormak i Vigemarkom, a je li se u međuvremenu šta promijenilo, bit će poznato već danas.

Za cajtnot krivi HDZ i SDA  

Premda iz međunarodne zajednice stalno stižu upozorenja o tome da se Izborni zakon mora izmijeniti i da postoji opasnost neimplementacije izbornih rezultata nakon oktobra, glavni krivci zbog kojih se i došlo u ovakav cajtnot zasigurno su HDZ BiH i SDA. Oni su „zakuhali“ cijeli ovaj proces nizom svojih poteza i sada razrađenu strategiju očigledno koriste za uranjenu izbornu kampanju. No, ako međunarodna zajednica ustraje na dosadašnjem stavu da neće nametati rješenja, ove dvije stranke morat će naći kompromis. Jer, građani ove zemlje ne mogu više biti žrtve njihovih prividnih svađa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.