AFERA

Odakle Salki Zildžiću pet godina radnog staža?

Piše: M. AŠČIĆ

29.5.2018

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) je jasan - za rukovodeću poziciju državnog službenika, tačnije direktora Policijske akademije – pomoćnika ministra, potrebno je pet godina radnog staža!

Koji fakultet ima

To znači da Salko Zildžić, kikbokser, predsjednik Asocijacije mladih, član Predsjedništva Stranke demokratske akcije i savjetnik ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare, kojeg, kako smo i objavili, namjeravaju uhljebiti na mjesto direktora Policijske akademije, teško da ispunjava potrebne uvjete. 

Za ovu poziciju, kako je navedeno, potrebna je diploma visokog obrazovanja pravne ili upravne struke, završen Fakultet političkih nauka, Filozofski, Fakultet kriminalističkih nauka ili neki drugi fakultet. No, jasno je navedeno da je, kad je riječ o rukovodećem državnom službeniku, koji će obavljati i funkciju pomoćnika ministra, potrebno pet godina radnog staža.

Zildžić je, inače, kako je naveo u svojoj biografiji, 2012. godine završio Nastavnički fakultet u Mostaru - Odsjek sport i zdravlje, a trenutno na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu pohađa postdiplomski studij kriznog menadžmenta.


Osim stranačkih pozicija i uloge savjetnika Čampare od jula prošle godine, njegove aktivnosti uglavnom su u vezi s borilačkim sportovima. Neko vrijeme je bio i savjetnik potpredsjednika Federacije BiH Melike Mahmutbegović.

U svojoj biografiji naveo je da je predsjednik i trener Karate-kluba Flek Tom-Cat Tuzla te da je obavljao i poziciju u firmi “Flek Security” d.o.o. kao menadžer ekspanzije i ljudskih resursa. Osim menadžerstva, Zildžić nije radio nijedan ozbiljan posao, osim što se “udarao” i, po preporuci SDA, “savjetovao” stranačke kolege.

Stranačke aktivnosti

Kad se pogledaju njegove reference, evidentno je da je Zildžić, osim stranačkih dužnosti, radnog iskustva skoro da i nema. Upitno je sada kako je imenovan i na poziciju Čamparinog savjetnika, jer Zakon o državnoj službi određuje da kandidati za poziciju savjetnika moraju imati akademsko obrazovanje i petogodišnje radno iskustvo. Prema svim pokazateljima, Zildžić je nezakonito imenovan i na poziciju savjetnika!

Zadužen za mobilizaciju članstva za “rat na internetu”

Zildžićev posao kao predsjednika Asocijacije mladih SDA je internet-mobilizacija članstva radi kreiranja javnog mnijenja i rada na društvenim mrežama u predizbornoj kampanji. U prijevodu, Zildžić je ovlašten da formira brigadu botova za “internet-rat”. Potvrdio je to njegov dopis svim općinskim odborima SDA od 20. aprila ove godine, u kojem traži da se delegiraju osobe koje su spremne posvetiti se online platformi radi iznošenja svojih stavova na društvenim mrežama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.