SLUČAJ BH. STUDENTA

Zašto Bakir šuti dok nam hapse djecu?!

Divjak: Dječak je državljanin BiH, mora mu se pomoći

M. AŠČIĆ

3.6.2018

Jovan Divjak, penzionisani general Armije RBiH i predsjednik Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“, rekao je jučer za naš list kako očekuje da se u slučaj uhapšenog bh. studenta u Turskoj hitno uključi Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

General Divjak nam je pojasnio da je razočaran ponašanjem države, koja uopće ne reagira niti bilo šta poduzima da se, ako ništa, da vidi o čemu se tu radi, jer je bh. državljanin u pitanju.

- Ali, s obzirom na odlične veze između Bakira i predsjednika Turske (Erdoana, op. a), čudi me što Izetbegović nije intervenirao, ako ništa drugo da se raspita o čemu se tu radi. Ovako je ovaj mladić prepušten interesima druge države. On je građanin BiH, on pripada bošnjačkom narodu i očekujem da direktno Bakir Izetbegović digne slušalicu i razgovora s čovjekom kojem je Alija Izetbegović ostavio BiH u amanet - rekao je jučer Divjak.

Prema njegovim riječima, pošto se samo nagađa da se nešto desilo, da je dječak nešto skrivio, država se mora boriti za njega do samog kraja.

- Zašto kažem da se Bakir bori i zove. Jer, vidimo, Hrvati se bore za svoje, Srbi za svoje, Bošnjaci onda trebaju za svoje. Razočaran sam što niko ništa ne poduzima – zaključuje legendarni general Armije RBiH

Bajtal: Zašto šuti država BiH, ko garantira sigurnost drugoj djeci?

Reagirajući na slučaj bh. studenta u Turskoj Selmira Mašetovića koji je u Turskoj uhapšen 22. maja pod sumnjom da je navodno sljedbenik Fetulaha Gulena iako o tome nisu dati nikakvi dokazi, dr. Esad Bajtal, ugledni politički analitičar, kazao je jučer kako je simptomatično da država Bosna i Hercegovina šuti.

 Nema argumenata

On napominje da su informacije o hapšenju studenta vrlo šture i da, ustvari, niko i ne zna šta se tu tačno dešava. No, to bi, kako kaže, Turska, kao država koja ga je uhapsila, morala pojasniti.


Bajtal: Ovo je ozbiljna situacija

- Iz ovoga slučaja moramo izvući jednu vrstu opreza. Ko garantira sad drugoj djeci sigurnost - kaže Bajtal.

Mišljenja je da bi se, da se ovakav slučaj desio u nekoj drugoj državi, sve diglo na noge.

- Zato i kažem da je i ova šutnja vrlo simptomatična i jednaka samom hapšenju. Radi se o mladom čovjeku. Sve i da je kriv, mora mu se pomoći i pokušati sve s pravne strane. Ovdje niko ne govori šta se tu zbiva. Turska je obavezna da dadne tačne informacije. Šta će sada biti s ostalim studentima, bh. građanima koji putuju. Ovo je jedna velika opomena jer predstavlja potencijalnu opasnost i za drugu djecu - kaže Bajtal.

Pružiti pomoć

Smatra da se nijedna država ne smije optuživati dok se ne vidi šta je stvarna pozadina, ali je dužnost BiH da pruži svu neophodnu pomoć svojim državljanima.

- Ako ništa da država zatraži objašnjenje novonastale situacije. Da pita zašto se bh. državljanin tereti, bio ili ne bio kriv - kaže Bajtal.


Šoja: Mora se pomoći, to je sveto pravilo diplomatije!

Govoreći o postupanju, odnosno nepostupanju institucija vlasti Bosne i Hercegovine nakon hapšenja studenta Selmira Mašetovića u Turskoj, historičar i diplomata Slobodan Šoja izjavio je jučer kako je elementarna stvar u diplomatiji da se uhapšenom državljaninu zemlje koju njena ambasada predstavlja pomogne, te da sama država reagira.






Šoja: Država mora i treba odmah reagirati

Kaže da je to „sveto pravilo, bez obzira o čemu se radi”.


- Nisam pratio ovaj slučaj, nemam sve informacije. Ako je ovo slučaj političke prirode, onda su naši u Konzulatu nemoćni. Pogotovo ako je ovdje riječ o sukobu dvije ličnosti. Ako je tako, i ako je sve povezano s Fetulahom Gulenom, ja bih rekao - piši propalo. Istina, imamo mi tamo stručne ljude, ali opet kažem, ako se politika umiješala, onda sve ide drugim tokom iako država mora i treba odmah reagirati - smatra Šoja, bivši ambasador BiH u Francuskoj i Egiptu.

Huskić:  Hoće li neselektivnim hapšenjima doći kraj?



I politički analitičar Adnan Huskić u izjavi za naš list, komentirajući slučaj uhapšenog bh. studenta u Turskoj, jučer je kazao kako država BiH mora hitno reagirati.



Huskić: Država mora reagirati

Ako se ovo nastavi ovako, a sve su prilike da neće stati, ne znam šta možemo očekivati da se dalje dešava. Pogotovo ako se nastavi s neselektivnim hapšenjima i to je sada postao veliki problem. Uvjeren sam da će se ovakva politika Redžepa Tajipa Erdoana odraziti na međunarodni rejting Turske, koji je već narušen. Zaista ne znam gdje ovo vodi, ali u ovom slučaju naša država mora reagirati - kaže Huskić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.