BIH

Istekao rok za usvajanje zakona o Razvojnoj banci Federacije BiH

Nedostaci u transparentnosti

M.R.S.

22.7.2018

Dopunskim pismom namjere iz januara ove godine Vlada Federacije BiH obećala je Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da će do kraja juna u Parlamentu FBiH biti usvojen novi zakon o Razvojnoj banci. No, nije usvojen niti je urađen novi zakon nego su sačinjenje izmjene i dopune postojećeg.

- Ministarstvo finansija pripremilo je izmjene i dopune Zakona o Razvojnoj banci FBiH, koji je usuglašen s novim Zakonom o bankama i Zakonom o Agenciji za bankarstvo FBiH. Izradu zakona pratili su konsultanti Svjetske banke, predstavnici Razvojne banke i Ministarstva finansija. Zakon je upućen Vladi na razmatranje i upućivanje u daljnju parlamentarnu proceduru – kratko nam je odgovoreno iz Ministarstva finansija.

Ostalo je nejasno u dogovoru s kim je promijenjeno obećanje iz Dopunskog pisma namjere. Podsjetimo i da je ministrica finansija Jelka Milićević nedavno izjavila da je FBiH ispunila sve uvjete iz Pisma namjere. U Dopunskom pismu namjere navedeno je da entitetske vlade pripremaju nove zakone o razvojnim bankama i da se njihovo usvajanje očekuje do kraja juna.

- Nedavne misije tehničke pomoći MMF-a i Svjetske banke ustanovile su nedostatke u mandatu i ciljevima, upravljanju, transparentnosti rada i praksama upravljanja rizikom – dio je iz Dopunskog pisma namjere.

A da postoje, blago rečeno, nedostaci u upravljanju Razvojnom bankom FBiH, pokazuje i odluka Vlade FBiH da pošalje reviziju i Finansijsku policiju u ovu banku nakon niza afera i sumnjivih dodjela kredita.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.