BIH

Žalba SDS-a zaustavila objavu lista

Sud BiH još nije odlučio o žalbi na ovjeru Nenada Stevandića kao kandidata na kompenzacijskoj listi SNSD-a

S.DEGIRMENDŽIĆ

23.8.2018

Centralna izborna komisija BiH trebala je do danas, 23. avgusta, objaviti ovjerene kandidatske liste u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja u našoj zemlji. Ovaj datum za objavu utvrđen je ranije CIK-ovim Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za opće izbore i prvi je među brojnim rokovima Komisije koji do sada nije ispoštovan.  

No, do objave lista u utvrđenom terminu nije došlo zbog nekog propusta CIK-a nego, kako “Avaz” saznaje, Apelacioni odjel Suda BiH još nije odlučio o svim žalbama na neke od posljednjih odluka Komisije, a među kojima je i jedna žalba na odluku o ovjeri kompenzacijskih lista, koju je CIK objavio 16. avgusta.

Kako saznajemo, na to što je Savez nezavisnih socijaldemokrata prvog na kompenzacijsku listu te stranke za Predstavnički dom Parlamenta BiH stavio Nenada Stevandića žalila se koalicija Srpska lista, koju predvodi Srpska demokratska stranka. Oni tvrde da se Stevandić, s obzirom na to da je predsjednik stranke Ujedinjena Srpska, nije mogao naći na kompenzacijskoj listi SNSD-a.


Stevandić: Čeka se odluka Suda BiH

Da odluči o žalbi SDS-a, koja je uslijedila posljednjeg dana roka ostavljenog za primjedbe na kompenzacijske liste, Sud BiH ima rok od tri dana, što istječe danas.

Zanimljivo je da se SDS nije žalio na to kada je Stevandić, kao kandidat SNSD-a, dobio ovjeru CIK-a još 6. avgusta. On je, također, na spisku ovjerenih kandidata te stranke po nivoima vlasti koji je objavljen 14. avgusta. Tek nakon što je objelodanjeno da je Stevandić na kompenzacijskog listi SNSD-a, iz SDS-a su se odlučili žaliti.  


Faksimil redovne liste na kojoj je Stevandić prijavljen kao kandidat SNSD-a

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.