"AVAZ" SAZNAJE

Božo Mihajlović pred novom optužnicom!?

M. AŠČIĆ

27.8.2018

Tužilaštvo BiH uskoro bi trebalo podići novu optužnicu protiv Bože Mihajlovića, suspendiranog i teško kompromitiranog državnog tužioca koji se prošle sedmice odbio izjasniti o krivici u Sudu BiH po optužbama za nesavjestan rad u službi u aferi „Nestali novac“.

To je i jedan od razloga zašto se Mihajlović, prema uputama advokata Vlade Adamovića, i odbio izjasniti o krivici jer Tužilaštvo BiH u predmetu „Nestali novac“ još nije završilo istragu, a, kako stvari stoje, optužnica protiv Mihajlovića za iste činjenice, ali s novim tačkama, bit će podignuta u skorije vrijeme.

Kako se širi broj optuženika i osumnjičenika koji su se javili da im je nestao novac iz predmeta u kojima su bili procesuirani, tako se širi i istraga Tužilaštva BiH.

Mihajlović se, prema optužbama, tereti da nije vršio nadzor nad svojom daktilografkinjom Sedinom Beridan-Zuhrić, a iz sefa ove pravosudne institucije nestalo je 220.639 maraka i na svakom aktu je bio Mihajlovićev potpis. Novac je nestao iz 12 tužilačkih predmeta.

I Mihajlovićev advokat Adamović potvrdio nam je da očekuje novu optužnicu, koja bi zatim bila spojena u jednu. No, to bi značilo i teže kvalifikacije za suspendiranog tužioca.

- Tužilaštvo BiH još nije završilo istragu i zato očekujemo da vidimo šta će se dalje dešavati i šta će biti s novom optužnicom. U pola posla su prekinuli istragu, podnijeli optužnicu i onda nastavili da rade. No, sve je to na štetu moga klijenta - tvrdi Adamović.

Nedavno je Sud BiH odbio i sve Mihajlovićeve prigovore na optužnicu, a nastavak procesa zakazan je za 11. septembar, kada bi trebao početi glavni pretres sa saslušanjem prvih svjedoka.

Ko će svjedočiti

Tužilaštvo će u ovom predmetu saslušati čak 47 svjedoka, a među njima je i državni tužilac Dubravko Čampara, kojem je Mihajlović donedavno bio šef.

Bit će saslušana, između ostalih, i njegova donedavna saradnica Selma Peco.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.