SAZNAJEMO Naš najbolji igrač završava školovanje na FASTO u Sarajevu

Edin Džeko uskoro brani diplomski rad

Goran ŠUMAR

Džeko: Uskoro i akademski građanin


Naš najbolji igrač Edin Džeko, koji se na fudbalskom planu dokazao širom Evrope – od Češke, Njemačke, Engleske i Italije, ali i šire, uskoro završava školovanje na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu. 

Vrhunski sportisti

- Džeko će ubrzo izaći na odbranu diplomskog rada, kaže profesor doktor na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu Munir Talović, te dodaje:

- Najveći problem naših profesionalnih, vrhunskih sportista, koji svo svoje slobodno vrijeme daju za trenažni proces i razvoj igračke karijere, jeste trenutak kada završe igračke karijere. Zbog onoga što su propustili, mislim na sticanje znanja iz drugih oblasti, naprimjer, menadžmenta, organizacije i slično, postaje im problematično uključiti se u „novi život“ i(li) nastave sa nekog svog igračkog nivoa obavljati odgovarajuću funkciju u drugom dijelu života, da li kao trener, sportski radnik ili nešto treće. To je takozvana dualna karijera, u kojoj bi svaki sportista trebao računati da će jednog dana završiti svoju karijeru, te da se treba pripremati za drugi dio svog života.

  •  Talović: Vrhunski sportisti su predodređeni za još jednu vrlo važnu funkciju

    Talović: Vrhunski sportisti su predodređeni za još jednu vrlo važnu funkciju


Profesor Talović ističe da su naši vrhunski sportisti predodređeni za još jednu vrlo važnu funkciju i nakon svoje igračke karijere, ali da bi i tu bili uspješni, moraju se školovati.

- U tom kontekstu mi na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj imamo smjer sportski menadžment, koji je uglavnom, pored redovnih studenata, jedan dio popunjen i sa vrhunskim sportistima koji su završili ili završavaju svoje igračke karijere.

Najbolji tajming, kako kaže uvaženi profesor Talović, upisivanje Fakulteta u drugom dijelu igračke karijere.

- Naš Džeko je prepoznao tu vrstu edukacije, te upisao sportski menadžment, a vrlo brzo će izaći na odbranu svog završnog, diplomskog rada. Tako će steći visokoškolsku diplomu iz oblasti organizacije i upravljanja u sportu. S druge strane, već je završio UEFA „B“ trenerski program, tako da ćemo mi uskoro imati, od jednog našeg najboljeg nogometaša, sjajnog, obrazovanog čovjeka, koji može biti trener ili raditi u organizaciji i upravljanju u sportu. To će ovisiti o njemu i njegovim afinitetima.

Kvalitetan sportski radnik

I za kraj profesor Talović dodaje i ovo:

- I kada Džeko završi igračku karijeru, imat ćemo ga jednako kvalitertnog, onakvog kakav je bio kao igrač.

Pjanić, Bukva, Poturak...

- Nije samo Džeko krenuo putem edukacije na visokoškolskoj ustanovi. Tim putem su krenuli neki drugi sportisti. Naprimjer, Miralem Pjanić, Haris Medunjanin, te bivši fudbaleri, kapiteni reprezentacije Emir Spahić i Muhamed Konjić... Tu su i nekadašnji košarkaši Sejo Bukva, Samir Avdić, te Kenan Bajramović, Dževad Poturak, Adnan Redžović, karatista Nermion Bašović... – kaže profesor Talović, te dodaje:

- Suština je da dok našim vrhunskim sportistima traje njihova igračka karijere da se pripremaju za tu dualnu, drugu karijeru. Ili u trenerskom ili organizaciji upravljanja..

NA VRH

Podijeli članak na