AVAZ SAZNAJE

Sutra ipak izbor novog predsjednika CIK-a

Sa današnje vandredne sjednice CIK-a. F. Mustafić

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/ F. MUSTAFIĆ

26.9.2018

17.10

Na hitnoj, upravo završenoj sjednici CIK-a BiH odbijen je prijedlog izmjena Poslovnika Komisije kojim je pokušano da se omogući produženje mandata aktuelnoj predsjednici Ireni Hadžiabdić do potvrđivanja rezultata izbora. Protiv prijedloga člana CIK-a Suada Arnautovića glasali su svi ostali članovi, osim njega, smatrajući da produženje mandata aktuelnoj predsjednici nije dobro zbog javnosti.

Tako će sutra ipak biti održana sjednica CIK-a na kojoj će se birati novi predsjednik. S obzirom na to da se po sistemu rotacije za narednih 21 mjesec bira čelnik iz reda srpskog naroda, izbor će se vršiti između Novaka Božičkovića i Branka Petrića. Inače, Petriću mandat traje do potvrđivanja izbora, a Božičkoviću do novembra 2019.

15.35 Hitna sjednica CIK-a BiH sazvana je za danas u 16 sati, no pomjerena je za 16.30, saznaje "Dnevni avaz". 

Na sjednici će, kako tvrde naši izvori koji žele ostati anonimni, biti razmatrana izmjena Poslovnika CIK-a, na osnovu čega bi aktuelnoj predsjednici CIK-a Ireni Hadžiabdić trebao biti produžen mandat na mjestu predsjednice do potvrđivanja rezultata izbora.

Hadžiabdić mandat istječe 1. oktobra.

CIK je već za sutra bio zakazao sjednicu na kojoj je trebao biti izabran novi predsjednik. Po sistemu rotacije, trebao je biti izabran jedan od dva člana iz reda srpskog naroda, odnosno izbor je trebao biti vršen između Novaka Božičkovića i Branka Petrića.

No, u međuvremenu, došlo je do nekog mimoilaženja među članovima CIK-a i sada dio njih ipak želi izmijeniti Poslovnik i da, umjesto izbora novog, produže mandat aktuelnoj predsjednici.

Ali naši izvori tvrde da bi, ukoliko Hadžiabdić bude produžen mandat, to moglo dovesti do problema, jer tvrde da, prema zakonu, predsjednik može biti samo 21 mjesec i da, za razliku od člana CIK-a kojem se u izbornom procesu kojem istekne mandat on može produžiti do potvrđivanja rezultata, to ne važi za predsjednika.

U CIK-u nisu htjeli komentirati ove navode, samo su potvrdili da će danas biti sjednica u 16 sati i da će biti razmatrana izmjena Poslovnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.