SARAJEVO

Sjednica završena, a zakon je i pao i ostao u životu

Burna dešavanja obilježila glasanje o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH

Delegati iz reda hrvatskog naroda napustili salu. M. R. S.

M.R.S

27.9.2018

18:15

Jasenko Tufekčić (SDA), dopredsjedavajući Doma naroda, nastavio je voditi sjednicu nakon što ju je Bradara zaključila. 

Delegati koji su ostali na sjednici su se izjasnili, također, o zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, ali po jutrošnjem zahtjevu Kluba Bošnjaka da je zakon pitanje vitalnog nacionalnog interesa. 

Zakon je usvojen, ali s obzirom na to da nije dobio potreban broj glasova iz Kluba Hrvata, jer su ostala samo dva delegata tog kluba koji dolaze iz opozicije, zakon, također, ide na usaglašavanje u zajedničku komisiju, ali ovaj put poslije komisije ide u Ustavni sud, što ga „održava u životu“. 

Nakon toga je i Tufekčić zaključio sjednicu. 

17:52

Bradara je nakon pauze zaključila sjednicu uprkos protivljenju ostalih delegata.  

- Konsultirali smo neke bivše sudije Ustavnog suda, pravnike. Na Klubu smo došli do zaključka da je dnevni red iscrpljen. Zakon nije usvojen. Povjerenstvo će pokušati usaglasiti tekst ovog zakona – rekao je Ivo Tadić, a Bradara dodala da je današnji dnevni red iscrpljen te da će delegati o nastavku redovne sjednice, koja je trebala biti održana nakon ove vanredne, biti naknadno obaviješteni.

Delegati iz reda hrvatskog naroda napustili su potom salu, a ostali delegati su nastavili raspravljati o tome šta dalje. Ocijenili su da postupak Bradare nije u skladu s Poslovnikom.

Iz Kluba Bošnjaka su ponovili da se mora glasati i o njihovom zahtjevu, da se o zakonu glasa kao o pitanju vitalnog nacionalnog interesa, a što bi vodilo ka tome da zakon završi na Ustavnom sudu.

16.54

Delegati su pristupili glasanju o zakonu u skladu sa zahtjevom Kluba Bošnjaka o vitalnom nacionalnom interesu. Ova procedura podrazumijeva da zakon ide na Ustavni sud.  

No, u salu je ušla Bradara, pomalo ljutita, jer je Tufekčić preuzeo vođenje sjednice i jer se nije sačekalo da Klub Hrvata završi sastanak.  

- Ovo nikada nisam doživjela u ovom domu. Nisam spriječena. Živa sam i zdrava, doduše malo iznervirana. Desetke puta smo sačekali da se neki klub sabere. Ako niste u mogućnosti sačekati da Klub Hrvata zasjeda i sjedi s vama u dvorani, i to je jedna poruka – rekla je Bradara. 

Delegat Predrag Kojović joj je odgovorio da je dala 15 minuta pauze, a prošla su dva i po sata. 

- Da ste rekli treba nam pauza dva dana ili pet sati. Ali da sjedimo i ne dobivamo informacije, da ne znamo da li ćete i kada nastaviti sjednicu... – dodao je Kojović. 

Ponovo se vodila polemika treba li se glasati po proceduri koju je tražio Klub Bošnjaka te je opet dato pola sata pauze na zahtjev zamjenika predsjednika Kluba Hrvata Ive Tadića. 

- Nije nam jasno da zakon koji su predložile bošnjačke stranke, tražili žurnu proceduru i onda povlačite vitalni nacionalni interes na taj zakon – rekao je Tadić te istakao da je sjednica trebala biti zaključena, da je zakon pao, ali da kao klub traže odgovor na ono što traži Klub Bošnjaka. 

16.24

Skoro dva i po sata nakon što je Bradara tražila 15 minuta pauze delegati iz reda hrvatskog naroda, koji dolaze iz HDZ BiH-HNS, nisu se pojavili u sali navodeći da još traje sjednica Kluba. Bradara je, u međuvremenu, dva puta pozvana da se vrati i predsjedava, a s obzirom na to da nije, sjednicu je nastavio voditi Jasenko Tufekčić (SDA), dopredsjedavajući Doma naroda. 

14.35

Kakva je sudbina zakona o izbornim jedinicama, nije konačno riješeno ni nakon glasanja, s obzirom na oprečne stavove među delegatima, ali i dileme koje je izazvala Bradara, čak i unutar svog kluba.  

O zakonu su glasali prvo klubovi delegata hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda i nije ga podržao Klub delegata iz reda hrvatskog naroda.

Potom je glasao cijeli Dom naroda, koji uključuje delegate iz reda ostalih, i tu je zakon usvojen sa 29 glasova, mada je malo nedostajalo da ne prođe.

Bradara je kazala da zakon sada ide na usaglašavanje Zajedničkoj komisiji Parlamenta FBiH. Dodala je da, ako ne bude saglasnosti na komisiji, zakon neće biti usvojen i vraća se na ponovni postupak predlagaču te da po ovoj proceduri zakon ne ide na Ustavni sud.

No, na ovo je reagirao predsjednik FBiH Marinko Čavara (također iz HDZ-a BiH), rekavši da nema potrebe za komisijom i da je ova tačka završena, odnosno da je zakon pao.

Ni nekim delegatima iz HDZ-a BiH nije bilo jasno šta će komisija kad je zakon pao, a iznesen je i stav da je Bradara pogriješila s komisijom.

- Zakon je pao po članu 117. Poslovnika – rekla je Bradara.

S druge strane, iz Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda kažu da se mora glasati i o njihovoj odluci da bi u konačnici zakon otišao na ocjenu Ustavnom sudu.

U toku je pauza koju je zatražila Bradara.

13.55
Vanrednu sjednicu obilježio je i svojevsrni duel između Bradare i Osmana Ćatića, šefa Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, o tome po kojem će se članu Poslovnika o radu Doma naroda prvo glasati o zakonu. 

Glasanje po članu 117., koji traži Bradara, znači da zakon pada, što odgovara HDZ-u, a glasanje po članu 118., koji traži Ćatić, znači da bi zakon išao na Ustavni sud FBiH, zbog čega je Klub Bošnjaka i donio jutros odluku o pokretanju vitalog nacionalnog interesa Bošnjaka. 

Bradara i Ćatić su jedno drugo optuživali za nepoštovanje, a Ćatić je Bradaru optužio i da je zloupotrijebila ovlasti i da zaustavlja Klub Bošnjaka da kaže svoje mišljene o zakonu, što je ona negirala. 

Delegat Predrag Kojović je predložio da se glasa po oba člana pa da o svemu odluči Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH kao jedini organ koji ima pravo na to. 

Rasprava je išla dotle da se polemisalo ko je i na koji način izabrao Dragu Puzigaću za dopredsjedavajućeg Doma naroda, koji je podržao Bradaru, pa je još ranije tražena i njegova smjena. 


12.34 

Sa skoro sat kašnjenja, počela je vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na čijem je dnevnom redu Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.  

Sjednica je sazvana na zahtjev dvije trećine Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda.

Ovaj zakon, koji je usvojen ranije u Predstavničkom domu bez glasova poslanika iz HDZ BiH-HNS-a, predložili su klubovi poslanika SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a te delegat Predrag Kojović iz Naše stranke.

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH) najavila je da će se ovaj zakon razmatrati kao zakon s liste vitalnih nacionalnih interesa, što znači da ga moraju usvojiti sva tri kluba naroda da bi prošao, a poznato je da ga ne podržavaju iz Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda.  

S druge strane, dvije trećine Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda jutros je donio odluku o vitalnom interesu Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u slučaju donošenja zakona.

U početku sjednice delegati su glasali o tome da li će se zakon razmatrati u hitnom postupku, što nije izglasano, te je dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić (SDA) zatražio pojedinačno glasanje. Ovo je izazvalo kratku „prepirku“ između Bradare i sekretara Doma naroda Izmira Hadžiavdića o tome koliko je delegata potrebno da bi se izglasao hitni postupak.

U konačnici je, nakon pojedinačnog glasanja, izglasano da se zakon razmatra po hitnom postupku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.