SUD BIH

U petak pravomoćna presuda za zločine u logoru "Dretelj"

Apelaciono vijeće je ukinulo prvostepenu presudu iz novembra 2017.

Arhiv

Fena

20.10.2018

Pred Sudom BiH u petak, 26. oktobra, bit će izrečena pravomoćna presuda Tonćiju Rajiču za zločine počinjene u logoru "Dretelj".

Apelaciono vijeće je ukinulo prvostepenu presudu iz novembra 2017. kojom je Rajič oslobođen krivice da je, kao pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u “Dretelju” vrijeđao zaštićenu svjedokinju A i prijetio joj puškom te se suđenje vodi iznova.

S njim je bio optužen i Ivan Medić, ali je njemu Apelaciono vijeće izreklo jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora zbog zločina počinjenih u “Dretelju”.

U utorak će pred Sudom BiH biti iznesena žalba na presudu kojom su Milorad Radaković i Goran Pejić oslobođeni krivice za ubistva pet članova porodice Ećimović na području prijedorskog naselja Tukovi počinjena u junu 1992. godine.

Pred Državnim sudom u petak će biti iznesene žalbe na presudu kojom je u februaru ove godine Goran Sarić, bivši komandant Specijalne brigade policije, oslobođen krivice da je izdao upute, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici, te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u izvršenju genocida.

Naredne sedmice bit će nastavljena suđenja za zločine počinjene u Prijedoru, Janji, Srebrenici, Bosanskoj Krupi, Orašju, Sarajevu, Goraždu i drugim bh. gradovima, javlja BIRN BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.