REAKCIJE

Advokatura u BiH žali za velikim čovjekom i vrsnim advokatom

Sarajevski advokat Senad Bilić u nekoliko je predmeta zastupao optužene zajedno s Fahrijom Karkinom

B. C. - A.K.- Dž.Bl.

1.11.2018

Advokat Muhidin Kapo kaže da je Fahriju Karkina doživljavao na drugačiji način za razliku od drugih advokata.  

- Stari Karkin je za mene bio mnogo više od kolege advokata iz razloga što je zajedno s Ismetom Bajramovićem Ćelom na izvjestan način meni spasio život u ratu jer je pomogao da budem razmijenjen. Kada me Mirko Krajišnjik, predsjednik komisije za razmjene, našao na Sokocu, skrenuo mi je pažnju da se gospodin Karkin interesira za mene i moju razmjenu koja je uspješno završena. Dakle, ja sam, da tako kažem, njegov dužnik, spasio mi je život. Kada je u pitanju Fahrija Karkin kao advokat, mogu reći da je bio specifičan, bio je vrstan poznavalac struke, čovjek kojeg se moralo cijeniti i od koga se imalo šta naučiti. Svaki njegov nastup u predmetima pred sudom mogao je biti učionica i poželjno je bilo da njegovim završnim izlaganjima prisustvuju i studenti. Od njega su dosta naučili i sudije i tužioci i advokati. Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak za našu branšu - kazao nam je advokat Kapo.

Sarajevski advokat Senad Bilić u nekoliko je predmeta zastupao optužene zajedno s Fahrijom Karkinom.

- Mogu slobodno reći da je procesno i materijalno Fahrija Karkin bio najjači advokat u Bosni i Hercegovini. To je veliki gubitak za našu profesiju, mi smo svi učili od njega. O Fahriji mogu reći samo najbolje, veliki je to gubitak - kazao nam je advokat Bilić.

Senad Kreho, predsjednik Advokatske komore Kantona Sarajevo, u kratkoj izjavi za ''Dnevni avaz'' kazao je da je, kao i većina kolega, ostao zatečen viješću o smrti poznatog sarajevskog advokata Karkina.

- Posljednji put sam ga vidio prekjučer (ponedjeljak, op. a.) i ništa nije slutilo da bi mu se ovakvo nešto moglo dogoditi. Ono što se kaže, izgledao mi je ''normala'' – kaže Kreho.

Kreho je naglasio da je sada u ovom trenutku prosto nemoguće u nekoj kratkoj izjavi ili komentaru od desetak sekundi kazati šta je bio Karkin.

- Definitivno je ostavio pečat u pravosuđu. Karkin je bio doajen advokature. Teško mi je, zaista, sada bilo šta reći – kazao je Kreho.

Na kraju je dodao da će sigurno biti organizirana komemoracija povodom smrti Karkina, a da će tačno vrijeme biti naknadno utvrđeno.

Ugledna advokatica Vasvija Vidović imala je samo riječi hvale za preminulog Fahriju Karkina te nam je u kratkom intervjuu kazala da se radilo se o izuzetno nadarenom i odgovornom advokatu.

- Sarađivali smo i u vrijeme dok sam bila sutkinja. U vrijeme njegove i moje advokature zajedno smo branili u više teških slučajeva u kojima je ispoljio izuzetnu predanost svojim klijentima. Bio je odan klijentima. Branio je u najosjetljivijim i najtežim slučajevima. Bio nam je svima dobar kolega, prijatelj... - kazala je Vidović.

Predsjednik Advokatske komore FBiH, sarajevski advokat Nikica Gržić u izjavi za „Avaz“ kazao je da je cijeli radni vijek poznavao Fahriju Karkina. Jutros ga je čekao na kafi u „Rafaelu“, ali se Karkin nije pojavio. Vozač ga je našao na stepenicama, smrt ga je zadesila kada je krenuo na kafu.  

- Bio sam šokiran time, nedostajat će mi puno i kao iskusan kolega, znalac, neustrašiv i beskompromisan. Niko ga nije više znao od mene, od petog osnovne, kao pripravnika, prijatelji smo bili čitav radni vijek i jučer smo bili zajedno - kazao je Gržić.

Dodao je da je smrt Fahrije Karkina veliki gubitak za advokaturu Federacije i Bosne i Hercegovine, kao i za pravosuđe.

- U svom poslu imao je neviđenu hrabrost da brani najteže slučajeve, klijente od kojih su svi digli ruke, i javnost i obitelj. Kada su bili u pitanju slučajevi koji su bili unaprijed osuđeni od javnosti, on je imao hrabrosti da zaštiti prava tih okrivljenika, hrabro se borio u sudnici do posljednje šanse. Dok su drugi odbijali takve slučajeve, on ih je preuzimao, branio hrabro, neustrašivo i vrlo profesionalno - kazao je advokat Gržić.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.